U Resni održan bratstvenički skup porodice Milić

Uređenjem cijelog kompleksa oko crkve uređena je i pristupna staza te ogradni zid oko groblja Milića koji okružuje samu crkvu
884 pregleda 0 komentar(a)
Resna, milići, Foto: Rajko Milić
Resna, milići, Foto: Rajko Milić
Ažurirano: 29.08.2011. 13:28h

U cetinjskom selu Resna održan je bratstvenički skup porodice Milić, tokom kojeg je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije osveštao crkvu Uspenja presvete Bogorodice, poznatu i kao crkva Milića.

Obnovu hrama koji je sagrađen još u 17. vijeku i izgradnju kapele finansirali su pripadnici bratstva Milić iz katunskog plemena Bjelice, kao i Milići iz crmničkog sela Limljani i Goranovići iz Golije (koji porijeklo vode od bjeličkih Milića).

Uređenjem cijelog kompleksa oko crkve uređena je i pristupna staza te ogradni zid oko groblja Milića koji okružuje samu crkvu.

Crkva vojvodske kuće Milića je specifična po puškarnicama koje su ugrađene u sami zid hrama, a cijeli objekat ima poseban značaj za to bratstvo, kao i za cijele Bjelice. Najznačajniji događaj vezan za taj kraj desio se 1714. godine kada je Crnu Goru napao vezir Ćuprilić. U toj crkvi zatvorilili su se Milići, na čelu sa vojvodom Milijom, boreći se sedam dana bez prestanka, dok im je nestalo municije. Nakon što im je nestalo municije, Turci su provalili u crkvu razbivši oltar, i ubili ih. Taj događaj je opjevao i Petar II Petrović Njegoš, čiji stihovi su urezani iznad vrata u crkvu.

U ime domaćina, bratstva Milića, skup je pozdravio Čedo Milić, a zdravice su održali i mitropolit Amfilohije, ambasador Ruske Federacije Andrej Nesterenko, protojerej Gojko Perović i predstavici bratstava Goranovića i Krivokapića.

Zboru je, osim brojnih predstavnika bratstva Milić, prisustvovao i predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić.

Bonus video: