Pazite se osa i pčela

Doktor Zavoda Momčilo Bajagić saopštio je za “Vijesti” da su primljeni pacijenti uglavnom imali otoke i upalne procese na koži, a pojedini i alergijske reakcije na ubod insekata
86 pregleda 0 komentar(a)
cvijet, Foto: Beta/AP
cvijet, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.08.2011. 08:55h

Pomoć u Zavodu za hitnu pomoć proteklih nekoliko dana potražili su brojni pacijenti zbog tegoba ili alergija zadobijenih od ujeda insekata.

Doktor Zavoda Momčilo Bajagić saopštio je za “Vijesti” da su primljeni pacijenti uglavnom imali otoke i upalne procese na koži, a pojedini i alergijske reakcije na ubod insekata.

"Najčešće su to ubodi u predijelu glave, vrata, većih krvnih sudova, pa čak i na jeziku koji mogu da prouzrokuju ozbiljne tegobe kod pacijenata", kazao je doktor Bajagić, dodajući da su većinom u pitanju ujedi pčela i osa, nastali, kako pretpostavlja, zbog nepažnje građana.

Nakon ujeda građani bi trebalo da stave hladni oblog na mjesto uboda, obavezno izvade žaoku.

"Nakon ujeda građani bi trebalo da stave hladni oblog na mjesto uboda, obavezno izvade žaoku, a ukoliko nastane gušenje, svrab, ili se otok naglo povećava, da se za pomoć obrate najbližoj zdravstvenoj ustanovi", upozorio je doktor.

On je dodao da posebno opasan može biti ujed insekta za jezik, koji može da izazove gušenje, te je tada neophodno odmah posjetiti ljekara.

Najčešće vrtoglavica, bolovi u stomaku...

Na zdravlje građana loše utiču i vremenske oscilacije i visoke temperture, pa se ljekarima Zavoda prema riječima doktora, osim hroničnih bolesnika, obraćaju i oni koje najčešće muče vrtoglavice, bolovi u stomaku, povraćanje i dijareja.

Usljed visokih temperatura, kako objašnjava, organizam znojenjem gubi tečnost i šire se krvi sudovi, što za posljedicu ima pad krvnog pritiska.

Usljed visokih temperatura, kako objašnjava, organizam znojenjem gubi tečnost i šire se krvi sudovi, što za posljedicu ima pad krvnog pritiska, što zdravi ljudi osjećaju kao malaksalost i iscrpljenost, a kod hroničnih bolesnika postojeće smetnje se pojačavaju i njihovo zdravstveno stanje pogoršava.

Doktor Bajagić tvrdi da je stabilna epidemiološka situacija, te da zasad nijesu zabilježene epidemije, koje nijesu novost tokom turističke sezone.

Tropske temperature, koji meteorolozi najavljuju za naredne dane, sigurno neće prijati građanima. Iz Hidrometeorološkog zavoda su najavili tropske vrućene, koje je uslovio talas iz Afrike. Dok će na sjeveru živa u termometru prelaziti 30 podiok, u Podgorici se očekuje plus 39.

Bonus video: