Tivćani ostaju i bez jednog od najpopularnijih javnih kupališta - plaže na Ponti Seljanova

“Vijesti” nezvanično saznaju da je firma, čiji je zvanični zastupnik ruska državljanka Anastazija Lašmanova, preuzela od dosadašnjeg vlasnika nekadašnji kafić i restoran “Merlin“ na Ponti i srušila jedan od montažnih otvorenih šankova
383 pregleda 7 komentar(a)
Ponta Seljanovo, Foto: Privatna arhiva
Ponta Seljanovo, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 14.04.2018. 19:28h

Nakon što su ostali bez skoro cijele gradske plaže koju su u protekle dvije godine zaposjeli ugostitelji i hotelijeri, Tivćani će uskoro najverovatnije ostati i bez jednog od najpopularnijih javnih kupališta - plaže na Ponti Seljanova.

Taj dio morskog dobra ubuduće će koristiti kompanija “Sea Trade“ registrovana u Kotoru, koja već nekoliko godina u Boki realizuje brojne projekte, poput hotela „La perla“ na Kaluđerovini u Tivtu i ugostiteljskog kompleksa na rtu Sveta Neđelja u Kamenarima.

Kompanija navodno namjerava da postavi plažni mobilijar na Ponti i uredi kupalište na kojem se ulaz nije naplaćivao, oslanjajući se na kontroverzna planska rješenja iz Državne studije lokacije za taj dio obale.

“Vijesti” nezvanično saznaju da je firma, čiji je zvanični zastupnik ruska državljanka Anastazija Lašmanova, preuzela od dosadašnjeg vlasnika nekadašnji kafić i restoran “Merlin“ na Ponti i srušila jedan od montažnih otvorenih šankova.

Namjeravaju navodno da grade dvije nove zgrade od čvrstih materijala - infrastrukturni pult na mjestu bivšeg montažnog otvorenog šanka, sa tuševima, svlačionicama i tehničkom prostorijom, ali i restoran na mestu nekadašnjeg “Merlina“.

Nezvanično, tu će biti i ugostiteljske terase, punkt za DJ-a kod svetionika na vrhu rta, a planirano je i uređenje istočnog dijela obale izgradnjom šetališta, rušenjem svih postojećih drvenih ponti za privez barki i izgradnjom novih betonskih ponti između kojih bi bile nasute pješčane plaže.

Kompleks će sadržati i zelenilo, manji trg, dječje igralište, parking za 30 automobila...

To znači da se na Ponti ubuduće neće moći kupati niko ko nije spreman da plati korišćenje mobilijara.

“Morsko dobro” je prošlog ljeta jednostrano raskinulo ugovor o zakupu morskog dobra u Kamenarima sa firmom “Sea Trade“, zbog ”bitnih povreda ugovorenih i zakonskih obaveza, koje zakupac nije ispoštovao ni nakon upućene opomene”.

Način na koji je firma iza koje stoji ruski biznismen Valerij Zadorim nekadašnju javnu plažu na rtu Sveta Nedjelja pretvorila u svojevrstan privatni zabran, betonirala stari mandrać od bračkog kamena i izgradila zidove koji onemogućavaju pristup moru i obali, ogorčio je mještane Kamenara.

Ni traga od materijala karakterističnih za Boku

U propratnoj planskoj i dokumentaciji o procjeni uticaja projekta na životnu sredinu piše da je projektovanje rađeno “po zahtjevu investitora“, a u svemu preovlađuje beton, staklo, aluminijum, keramičke pločice, prefabrikovani betonski elementi – sve ono što nema nikave veze sa kamenom, drvetom i ostalim prirodnim materijalima karakterističnim za Boku.

Neka od planskih rješenja direktno su u suprotnosti sa urbanističko-tehničkim uslovima koje je investitoru krajem prošle godine izdala Opština Tivat.

Planirana je i izgradnja dodatnih armirano-betonskih zidova u moru koji će povezati postojeće i nove betonske ponte i sprječavati da more odnese nasuti pijesak.

Javna rasprava o Eleboratu o procjeni uticaja projekta na životnu sredinu traje do 27. aprila.

Bonus video: