Uživajte na plažama: Morska voda je ispravna i kvalitetna za kupanje

Uzorak morske vode koji se analizira mora biti propisno uzet sa središnjeg dijela kupališnog prostora, na dubini od 1.3 metara ispod površine vode..
0 komentar(a)
plaža, kupači, Foto: Vuk Lajović
plaža, kupači, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 26.06.2011. 11:25h

Morska voda na Crnogorskom primorju sanitarno je ispravna i kvalitetna za kupanje i rekreaciju, pokazala je treća ovogodišnja analiza kvaliteta morske vode koju je uradio republički Hidrometerološki zavod, na osnovu sporazuma JP "Morsko dobro" i Agencije za zaštitu životne sredine.

Na 84 lokaliteta od Ulcinja do Herceg Novog kvalitet je prve klase, jedino na lokalitetu hotela "Lido" na Velikoj plaži u Ulcinju kvalitet nije zadovoljavao propisane standarde.

Ipak nova analiza urađena samo za lokalitet Lido, pokazala da je voda prve klase.

Vodu prve klase imale su svih 23 plaže na budvanskoj rivijeri, 10 plaža na području barske opštine, osama na tivatskoj rivijeri, 12 na području Kotora i 19 na području Herceg Novog, kao i 12 plaža u Ulcinju.

Uzorak morske vode koji se analizira mora biti propisno uzet sa središnjeg dijela kupališnog prostora, na dubini od 1.3 metara ispod površine vode.

"Program se realizuje u skladu sa Uredbom o klasifikaciji i kategorizaciji voda kao i u skladu sa ostalim nacionalnim i međunarodnim propisima iz oblasti zaštite životne sredine, voda i mora. Programom praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode u 2011. godini obuhvaćeno je 85 lokacija na javnim kupalištima, a realizovaće se u periodu od maja do oktobra i to petnaestodnevno, početkom i sredinom mjeseca. Za realizaciju programa angažovan je Hidrometeorološki zavod Crne Gore koji je na javnom tenderu izabran kao najpovoljniji ponuđač", navodi se u izvještaju analize.

Radi praćenja sanitarne ispravnosti morske vode na javnim kupalištima i njenog ukupnog kvaliteta, a u skladu sa nacionalnim i međunarodnim propisima, prate se mikrobiloški parametri, odnosno prisutnost bakterije Ešerihije koli, Intestinalne enterokoke, kao i prateći fizičko-hemijski parametri- temperatura vazduha, temperatura vode, salinitet, pH, boja, zasićenost kiseonikom , amonijak, plivajuće otpadne materije, boja i providnost.

Uzorak morske vode koji se analizira mora biti propisno uzet sa središnjeg dijela kupališnog prostora, na dubini od 1.3 metara ispod površine vode.

Ispravnu za kupanju smatraju se vode prve i druge klase.

Bonus video: