4,3 miliona eura za rješavanje statusa potomaka dinastije Petrović Njegoš

Nakon isplate poslednje rate za finansiranje Fondacije predstavnik potomaka dinastije imaće pravo na mjesečna primanja.
51 pregleda 0 komentar(a)
Princ Nikola Petrović, porodica, Foto: Privatna arhiva
Princ Nikola Petrović, porodica, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 08.06.2011. 15:44h

Odbor za ekonomiju, budžet i finansije ocijenio je danas da je suma od 4,3 miliona eura koja je namijenjena za rješavanje statusa potomaka dinastije Petrović Njegoš u narednih sedam godina realno procijenjena.

Odbor za politički sistem i pravosuđe ranije je u načelu završio raspravu o Predlogu zakona o statusu potomaka dinastije Petrović Njegoš, ali je odložio izjašnjavanje dok Odbora za ekonomiju, budžet i finansije da mišljenje o procijenjenjenom fiskalnom uticaju za njegovu primjenu.

Prema Predlogu zakona 4,3 miliona namijenjeno je za osnivanje Fondacije, dok izgradnja porodične kuće od 300 kvadrata na Cetinju i stan od 130 metara kvadratnih koji će im se dati u Podgorici nijesu uračunati u 4,3 miliona eura.

Nakon isplate poslednje rate za finansiranje Fondacije predstavnik potomaka dinastije imaće pravo na mjesečna primanja

Nakon isplate poslednje rate za finansiranje Fondacije predstavnik potomaka dinastije imaće pravo na mjesečna primanja u visini bruto zarade predsjednika Crne Gore.

Savjetnik predsjednika Vlade Srđan Spajić kazao je da će se iz ovogodišnjeg budžeta za potrebe dinastije izdvojiti milion eura, pola miliona u 2012. godini, dok će se preostali iznos u jednakim ratama isplaćivati od naredne godine kroz redovno finansiranje Fondacije.

Damjanović: Na koji način se došlo do iznosa od 4,3 miliona eura?

Poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović pitao je Spajića na koji način se došlo do iznosa od 4,3 miliona eura i da li će se novac koji je opredijeljen za isplatu u 2011. godini obezbijediti iz tekuće budžetske rezerve.

"Prethodnim predlogom zakona predviđeno je bilo oko 300.000 evra za 2011. i 2012. godinu. Da li ste do ovog iznosa došli na osnovu sugestije princa Nikole Petrovića i njegovih saradnika. Pošto se Fondacija osniva shodno zakonu o nevladinim organizacijama i nije definisano predlogom zakona da država ima svog predstavnika u Fondaciji kako će Skupština i Vlada kontrolisati odliv budžetskih sredstava od 4,3 miliona eura", pitao je Damjanović, dodajući da je trebalo u prelogu zakona definisati maksimalni iznos koji će se opredijeliti za kuću i stan.

"Kako će Skupština i Vlada kontrolisati odliv budžetskih sredstava od 4,3 miliona eura", pitao je Damjanović

Spajić je kazao da je prilikom izrade predloga zakona vođeno računa o dvije stvari i to da on bude u interesu potomaka koji će se poklopiti sa interesom države i da bude u mjeri mogućeg sa aspekta finasija kojima se raspolaže.

"Drugo, da se namjena tih sredstava obezbijedi na način da to bude u korist interesa države i mislim da smo to jasno razjasnili u razgovorima sa princom Nikolom. Sredstva se opredeljuju za ono što je cilj Fondacije, a to je afirmacije crnogorske kulture i učešća u humanitarnim i razvojnim aktivnostima od javnog interesa za Crnu Goru i njenu tradiciju", rekao je Spajić, dodajući da su sredstva za izgradnju kuće definisana Master planom ulaganja u infrastrukturu u sektoru obrazovanja, zdravlja kulture, sporta i državne uprave medija za period od 2011. do 2020. godine.

Nova neće glasati za predlog zakon

Poslanik PZP-a Zarija Pejović pitao je na koji način će se finansirati Fondacija nakon isteka perioda od sedam godina i da li država nakon tog perioda ima neke obaveze prema njoj.

"Fondaciji će se dodijeliti 4,3 miliona eura za period od sedam godina, a obaveze države nakon toga biće kao i prema svakoj nevladinoj organizaciji u skladu sa zakonskim odredbama koje će se primjenjivati", rekao je Spajić.

Poslanik Nove Radojica Živković kazao je da pozdravljaju predlog zakona, ali da neće za njega glasati jer falsifikuje istoriju.

"Da li razmišljate o rešavanju statusa potomaka dinastije Karađorđević i da li će država prestati da devastira njihovu imovinu", pitao je Živković.

Spajić je kazao da će se status Karađorđevića zakonski definisati.

Bonus video: