U Dolima u Pivi održan pomen žrtvama koje su ubijene prije 68 godina

U jednoj vrtači za minut je ubijeno 107 djece i majka koja se u tom trenutku porađala.
513 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2011. 13:37h

U Dolima u Pivi, mjestu gdje je 1943. godine folksdojčerska jedinica "Princ Eugen" za sat ubila 520 ljudi, među kojima i 107 djece, održan je pomen žrtvama.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop budimljansko-nikšićki vladika Joanikije sa sveštenstvom, a na mjesto stradanja okupio se veći broj Pivljana.

Sa njima su bili i pobratimi iz Velike pod Čakorom, koje je zbližila ista nevolja i isto stradanje. Tamo je ista SS jedinica za dva sata 28. jula 1944. godine ubila na najsvirepiji način 450 ljudi, žena i djece.

"Ovo mjesto je zaliveno mučeničkom krvlju, nevinom krvlju djece, žena, majki, staraca, prostog nenaoružanog naroda. Na ovaj sveti spomen ispunjeni smo istovremeno i tugom i radošću, jer kao što Njegoš reče nema ni jedne čaše meda bez čaše žući, a naše radosti su takve da se najčešće miješaju sa suzama“ kazao je vladika.

Profesor Jovan Delić održao je prigodnu besjedu i okupljene podsjetio na događaj zbog koga su, kako reče, Dola "pivski Vitlejem i pivski zid plača".

"Ovo mjesto nas opominje da budemo dostojni i žrtve i žrtvenika. Piva je juna 1943. godine bila pakleno grotlo, zlo proljeće sa kišama, slanama i susježnicom, koje nikako da najavi ljeto, a sa svake strane navirale su neprijateljske vojske. Tada se bitka za uništenje partizana pretvorila u uništenje jednog naroda. Te 1943. godine iskorijenjeno je bratstvo Verun, a samo Blagojevića je ubijeno 520, dok u Dubi nije ostao živ niko ispod 15 godina“ kazao je Delić.

On je dodao da toga juna nije bilo bratstva u Pivi da nije postradalo i u crno zavijeno.

Nakon besjede predstavnici opštine Plužine na čelu sa predsjednikom Mijuškom Bajagićem i Saveza boraca položili su vijence na jedno od tri spomen obilježja, jer su žrtve bile podijeljene u tri grupe, muškarci stariji od 15 godina, žene i djevojke i djeca, i strijeljani su u tri doline.

Prvo su stradala djeca da bi stariji mogli da gledaju smrt najmlađih. U jednoj vrtači za minut je ubijeno 107 djece i majka koja se u tom trenutku porađala.

U tim dolinama je 1977. godine napravljen memorijalni kompleks, rad vajara Luke Tomanovića, a prije nekoliko godina izgrađena je i crkva, tipa lovćenske kapele.

Na kraju je održan prigod kulturno umjetnički program u kome su učestvovali hor „Prepodobne mati Angeline“ iz Nikšića, pojci, pjesnici i recitatori iz Plužina.

Organizatori pomena su Centar za kulturu Plužina, Eparhija budimljansko-nikšićka i manastir Piva.

I Njemci se poklonili sjenima poginulih

Među gostima bili su i Kerstin i Aksel Plageman iz Berlina.

Aksel i Kerstin Plageman

"Znamo za ovo mjesto iz istorije i sada kada smo došli na odmor u Plužine imali smo obavezu da dođemo ovdje i da se poklonimo žrtvama i sjećanju na 7.jun 1943. godine. Na žalost ljudi u Njemačkoj ne znaju mnogo o ovom mjestu i ovom događaju, ne znaju mnogo o istoriji Balkana. Zaista mi je teško danas ovdje. Pune su mi oči suza i teško je reći kako ovakvo mjesto djeluje na čovjeka“ kazao je Aksel dok je prilazio spomeniku u dolini gdje su ubijena djeca.

Njegova supruga Kerstin je klimanjem potvrđivala riječi supruga.

"Zaista volimo Crnu Goru i zbog te ljubavi počela sam da učim srpski jezik. Još uvijek slabo govorim ali učim. Volimo Crnu Goru i previše jer je ona veoma lijepa, ima lijepu prirodu i ljude. Voljeli bi ovdje da živimo, kao i da ljude u našoj zemlji upoznamo sa vašom zemljom i istorijom, da i oni saznaju šta se za vrijeme rata desilo u Dolima“, kazala je Kerstin.

Galerija

Bonus video: