Glavni gradski park u Budvi dobija novi izgled

Parterni tretman novog šetališta mora biti adekvatan njegovoj ekskluzivnosti - kamene ploče, kaldrma, drvene lamele brodskog poda.
405 pregleda 0 komentar(a)
Budva šetalište, Foto: Vuk Lajović
Budva šetalište, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 24.05.2011. 09:45h

Javno preduzeće "Morsko dobro" planira rekonstrukciju glavnog gradskog parka u srcu Budve, nadomak Staroga grada, koji bi do sredine jula trebao da dobije potpuno novi izgled.

Prema riječima portparola “Morskog dobra” Sandre Radulović glavni projekat rekonstrukcije gradskog parka u Budvi i dijela šetališne staze uz more, na osnovu zaključenog ugovora sa Morskim dobrom, radiće Preduzeće za projektovanje "Arhinet" D.O.O. iz Budve.

"Ugovorena cijena izrade glavnog projekta je 25.740 eura, a rok za izradu tehničke dokumentacije je 55 radnih dana. Gradski park i šetališne staza ispod njega sa proširenjem u more u ukupnoj površini 5.400 kvadrata biće rekonstruisani shodno urbanističko tehničkim uslovima izdatim od strane Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine od 16. novembra 2009. i prvonagrađenog konkursnog rada uređenja gradskog parka" navela je ona.

Prema riječima Radulović lokacija gradskog parka predstavlja zonu naglašene urbane ekskluzivnosti i posebnog značaja za doživljaj Starog grada, kao centralnog motiva Budvanske rivijere.

"Glavnim projektom zonu zahvata treba integrisati u jasno čitljivu cjelinu, sa prepoznatljivim pješačkim tokovima i tretmanom zelenih površina koje treba na cijeloj površini zahvata oblikovati kao dio jedinstvenog vizuelnog sistema "ozelenjenih parcela" niskog rastinja, autotohnih vrsta - rizmarina pelina, mediteranskog cvijeća... Intervencija u prostoru treba da uvaži i zadrži naslijeđene vrijedne zasade i memorijska mjesta poput spomenika. Park treba da zadrži svoju funkcionalnu ulogu, sa remodelovanim pješačkim stazama, a eventualni objekti - česme, fontane, pjacete i slično, moraju biti svedeni, kako ne bi konkurisali kvalitetima prirodnog ambijenta parka".

"Značajan dio intervencije u ovom prostoru predstavlja širenje obalnog šetališta, od 2,5 do 3 metra, kontaktne zone ka moru, kao osnovnoj prostorno ambijentalnoj činjenici predmetne lokacije", istakla je Radulovićeva.

Parterni tretman, kako je istakla, novog šetališta mora biti adekvatan njegovoj ekskluzivnosti - kamene ploče, kaldrma, drvene lamele brodskog poda.

"Mobilijar - klupe, kante, česme, fontane kao i stubovi rasvjete moraju biti svedeni u obliku, savremeni u materijalu, tehničkim rješenjima i likovnom tretmanu. Takođe, parkovske staze i obalno šetalište biće parterno i nivelaciono usaglašeni sa postojećim pravcima trotoara, saobraćajnica i obale. Projektom će se riješiti odvodnja atmosferskih voda, kao i održavanje čistoće, kao i rekonstrukcija javne rasvjete, shodno novim projektnim rješenima. Da bi se zaštitili šetači, granice šetališnog područja u kojem se ne smiju voziti bicikli, motori i druga vozila, biće jasno definisan", zaključila je ona.

Bonus video: