Sindikat "Pobjede" prijeti štrajkom ako ne bude plata

"A, ako ni to ne bude imalo efekta, Sindikat će pozvati zaposlene na štrajk, dana 01. 07. 2011", navodi se u tekstu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.05.2011. 08:53h

Članovi Izvršnog odbora Sindikata "Pobjede" zatražili su da im se do 11. juna isplate sve zaostale zarade, da Odbor direktora hitno ukine Odluku o smanjenju plata za 20 odsto, kao i Odluku o ukidanji radnog mjesta novinar-dopisnik.

Ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima, kako se navodi u zaključcima sa sjednice održane u proširenom sastavu, IO Sindikata organizovaće 21. juna 2011. godine protestni skup upozorenja.

"A, ako ni to ne bude imalo efekta, Sindikat će pozvati zaposlene na štrajk, dana 01. 07. 2011", navodi se u tekstu, dostavljenom "Vijestima".

Na sastanku je konstatovano da odgovor koji im je ranije, povodom njihovih zahtjeva, uputio v.d. Izvršnog direktora Miodrag Ivanović, nije korektan, niti daje nadu da će uprava ozbiljno pozabaviti rješavanjem problema u preduzeću.

"IO Sindikata zahtijeva: da se do 20. maja isplati zarada za januar, a do 11. juna zaostale zarade za februar, mart i april, kao i zaostale naknade za topli obrok i prevoz. Insistiramo, da se ubuduće, do 15. u mjesecu isplaćuju zarade, kao i da se platne liste zaposlenim daju do 15. u mjesecu za prethodni. Zahtijevamo i da se praznične dnevnice redovno obračunavaju i isplaćuju uvećane, prema zakonu", piše u zaključcima.

Traže da se ukine Odluka o smanjenju plata

Dalje se objašnjava da se za većinu njihovih zahtjeva Ivanović ranije proglasio nenadležnim, pa od njega zahtijevaju da do 20. maja zakaže i održi vanrednu sjednicu Odbora direktora.

"Na toj sjednici, zahtijevamo da se ukine Odluka od 04. 04. o smanjenju plata za 20 odsto, jer su primanja najvećeg broja zaposlenih ionako ispod svakog nivoa", dodaje se u tekstu.

Sjednicu IO Sindikata “Pobjede” inicirali su novinari Stevo Glendža, Zoran Bošković i Jovanka Ljubenko.

Od direktora Ivanovića traže i da se ukine odluku o smanjenju zarada za 10 odsto svim zaposlenim, koja je protivzakonito na snazi skoro od njegovog dolaska: “Insistiramo i da se svim zaposlenim koji rade po smjenama, po zakonu obračunavaju zarade”.

"Na prvoj narednoj sjednici Odbora direktora, tražimo da se zaposlenima koji dobrovoljno prihvate da napuste preduzeće, obezbijedi otpremnina prema ranije sprovedenom socijalnom programu", ističe se u tekstu.

IO Sindikata insistira da se članovi Kolegijuma "Pobjede" pojedinačno i u cjelini izjasne o njihovim zahtjevima i da saopšte stav o uzrocima pada tiraža i ponude programa mjera za poboljšanje lista.

"Smatramo da je njihova profesionalna i moralna obaveza da o tome ponude objašnjenje zaposlenima", zaključuje se u tekstu.

Sjednicu IO Sindikata “Pobjede” inicirali su novinari Stevo Glendža, Zoran Bošković i Jovanka Ljubenko.

Lukšiću, ne daj nas

Dugogodišnji novinar "Pobjede" Stevo Glendža kazao je da premijer Igor Lukšić i Vlada ne smiju dozvoliti da se “Pobjeda” ugasi, iako je sada, kako je rekao, dotakla dno.

"Kada sam saznao da je Kusovac glavni urednik i Ivanović direktor, nijesam bio optimista da mogu da izvuku "Pobjedu".

On je istakao da “direktori i ostali” moraju da objasne odakle “Pobjedi” gubitak od četiri miliona eura i gdje završavaju pare.

"Na 66. rođendan, "Pobjeda" je maltene sahranjena, uništen je dio istorije, 2.000 do 3.000 čitalaca starije dobi, odrekli su se "Pobjede" ukidanjem ćirice, a nikoga od novinara za to nijesu pitali. Danas imamo oko 5 do 6.000 tiraža. Bio je i ranije javašluk, jedino se znao red dok je Dragan Đurović bio direktor", kazao je Glendža.

On je rekao da je predstavnik štamparije na sastanku Sindikata najavio da će ta novina prestati da se štampa tri dana nakon 1. jula ako zahtjevi do tada ne budu ispunjeni.

"Ovo je posljednji trzaj da se spasi "Pobjeda", hoćemo da izvedemo sve na čistac, makar nas to glave koštalo. Skoro pet mjeseci platu ne primamo. Zar da idemo u stečaj. Neka se redakcijiski odbor zapita kolika je njihova krivica u ovome... Pitamo se da li će i ovi poći na diplomatske i druge funkcije nakon što unište "Pobjedu".

"Kada sam saznao da je Kusovac glavni urednik i Ivanović direktor, nijesam bio optimista da mogu da izvuku "Pobjedu". "Pobjeda" nije za to da nas svađa sa drugim redakcijama. O tome smo morali da vodimo računa. Ako se ovako nastavi, svi ćemo morati kući", kazao je Glendža.

Bonus video: