Senat Univerziteta Crne Gore promovisao doktore nauka

"Treba vremena da bi se iščitala literatura i da biste dokazali svoju hipotezu. To je prilično trnovit put", kazala je Ružić
184 pregleda 0 komentar(a)
SENAT, Foto: Boris Pejović
SENAT, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.04.2011. 13:16h

Na svečanoj sjednici Senata Univerziteta Crne Gore, kojom je obilježeno 37 godina od osnivanja Univerziteta, promovisani su doktori nauka, a tri studenta osnovnih studija dobila su Plaketu Univerziteta.

Rektor Univerziteta Predrag Miranović je počasne doktorate dodijelio profesorici Muzičke akademije Darinki Matić- Marović i profesoru na Fakultetu likovnih umjetnosti Miletu Grozdaniću.

Matić- Marović je kazala da počasni doktorat doživljava kao priznanje za sve ono što je kao umjetnik i pedagog poklonila svom vremenu i prostoru.

"Umjetnikov prostor je čitav svijet, a u tom svijetu Crna Gora, zemlja mojih predaka, u kojoj sam rođena i odrasla, predstavlja posebno mjesto. Dug svom zavičaju pokušala sam uzvratiti posvećenim pedagoškim i umjetničkim djelovanjem", kazala je Matić- Marović.

Grozdanić je rekao da je u dugogodišnjem umjetničkom i teoretskom radu, prošao kroz sve razvojne faze, težeći da svoje znanje prenese na svoje studente. Dobitnik počasnog doktorata je najavio da će svoju biografiju uskoro obogatiti objavljivanjem još jedne knjige.

Dragocjeno iskustvo i društveni značaj

Rektor Predrag Miranović kazao je da znanje doktoranata, dragocjeno iskustvo počasnih doktora i entuzijazam mladih studenata pomažu u osnaživanju uloge i društvenog značaja Univerziteta Crne Gore.

"Tokom proteklih 37 godina pokazali smo da imamo puno razloga za zadovoljstvo, ali i veliku odgovornost za budućnost naše institucije i generacija koje se izgrađuju", kazao je Miranović.

U doktorante tehničkih nauka promovisani su Saša Mujović, Vladan Radulović, Enis Kočan, Nikola Žarić, Biljana Šćepanović, Srđa Aleksić, Dragan Komatina i Nikola Šibalić.

Doktoranti Ekonomskih nauka su Milijana Novović, Zdenka Dragašević, Zoran Mihailović, Saša Vujošević i Dejan Mikerević.

U zvanje doktora socioloških nauka promovisana je Ljiljana Vujadinović, pravnih nauka Vesna Simović i Neda Ivović, dok su za doktore političkih nauka promovisane Nataša Ružić i Olivera Injac.

Trnovit put do doktorata

Doktorantkinja Nataša Ružić kazala je da je put do disertacije bio veoma težak, te da je zahtijevao mnogo truda, odricanja i rada.

"Treba vremena da bi se iščitala literatura i da biste dokazali svoju hipotezu. To je prilično trnovit put", kazala je Ružić.

Plaketu Univerziteta Crne Gore dobili su: Ranko Tošković za oblast tehničkih, prirodno- matematičkih i medicinskih nauka, Marijana Šćekić za oblast društvenih nauka i Milka Delibašić za oblast umjetnosti.

Bonus video: