Radnici u prosvjeti zarađuju manje od prosjeka

Ministarstvo finansija spremno je da sa Sindikatom prosvjete pregovara o boljem socijalnom položaju zaposlenih, ali to ne znači da je država spremna da poveća zarade.
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2011. 20:13h

Pomoćnik ministra finansija Nemanja Pavličić upozorio je da se država za dvije godine zadužila 380 miliona eura, kako bi isplatila zarade zaposlenima koji se finansiraju iz budžeta, a od tog iznosa 100 miliona je potrošeno za plate prosvjetara.

“Ako bi i za jedan odsto povećali zarade (prosvjetarima u prosjeku oko 4,5 eura), a to ne možemo samo prosvjetarima, već svima koji se finansiraju iz budžeta, na godišnjem nivou trebalo bi nam šest miliona eura. To bi značilo da bi u srednjoročnom periodu moglo doći u pitanje uredno servisiranje obaveza. Bankrotirale su mnogo jače evropske ekonomije od naše.

Pavličić:Brojka od preko 11.000 zaposlenih u prosvjeti previsoka

Možda je brojka od preko 11.000 zaposlenih u prosvjeti previsoka, možda tu treba tražiti rješenje tokom pregovora”, kazao je Pavličić juče na sjednici Glavnog odbora Sindikata prosvjete, na kojem su prosvjetari zatražili povećanje zarada zbog skoka cijena, ali i činjenice da zaposleni zarađuju manje od prosjeka u Crnoj Gori, te rješavanje stambenih pitanja.

Dogovoreno je da dvije strane razgovaraju o mogućnostima za poboljšanje socio-ekonomskog položaja.

Ministar prosvjete Slavoljub Stijepović istakao je da želi da prosvjetari budu zadovoljni, da njegov resor “čini sve što može” po tom pitanju, ali da je to nedovoljno jer su zarade manje za 11 procenata od državnog prosjeka.

“Ograničavaju nas realne mogućnosti države, jer i mi dijelimo sudbinu onoga što crnogorska ekonomija zaradi. Država se nije zadužila slučajno, nego zato što naša ekonomija ne može da stvori onoliko koliko nam je potrebno.

Ja bih više od vas želio da su vam plate veće, a ne manje 11 odsto u odnosu na državni prosjek. Ako to nije moguće riješiti kroz zarade, trudićemo se da u dijalogu nađemoalternativu koja će anulirati ova poskupljenja”, kazao je Stijepović, istakavši da je država na “dobrom putu” da riješi stambene probleme zaposlenih u većini zaposlenih. Sindikat je ranije saopštio da oko 5.000 prosvjetara, odnosno gotovo polovina ukupnog broja, nema riješeno stambeno pitanje.

Šta kažu predstavnici Sindikata prosvjetara

“Da li ste došli da nas ispoštujete ili da riješite probleme prosvjetnih radnika”, upitao je predstavnik hercegnovskih prosvjetara Oliver Jakovljević predstavnike Vlade, a njegov kolega iz Podgorice Slobodan Savović upozorio da su gorivo, šećer i ulje poskupili za 50 odsto, a krompir i brašno više od duplo.

“Potrošačka korpa je 754 eura, prosvjetna zarada 450, a državni prosjek oko 500 eura. Postoji jedan interesantan primjer u psihologiji, a u vezi sa vrhunskim cinizmom. Dakle, dječak je ubio roditelje, a na sudu se branio da je siroče i tražio da ga oslobode. Tako bi i Ministarstvo finansija na sudu zastupalo interese poslodavaca”, smatra Savović.

Bonus video: