Od naredne sedmice vakcina za djecu za pet bolesti

Vakcinacija petovalentnom kombnovanom vakcinom započinje se kada dijete navrši dva mjeseca
105 pregleda 0 komentar(a)
Institut za javno zdravlje, Foto: Arhiva Vijesti
Institut za javno zdravlje, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.04.2011. 06:46h

Novi sistem vakcinacije djece petovalentnom vakcinom, koje u sebi sadrži antigene protiv pet bolesti, počeće od sljedeće sedmice, saopšteno je “Vijestima” iz Instituta za javno zdravlje.

Kombinovana vakcina u sebi sadrži antigene protiv pet bolesti: difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize i antigene protiv oboljenja izazvanih hemofilusom influence tipa B

Vakcinacija petovalentnom kombnovanom vakcinom, kako su objasnili, započinje se kada dijete navrši dva mjeseca.

"Vakcinacija se sprovodi davanjem tri doze vakcine i treba da se završi do šest mjeseci života, najkasnije do navršenih 12 mjeseci života, a izuzetno i posle tog uzrasta", piše u odgovorima.

Kombinovana vakcina u sebi sadrži antigene protiv pet bolesti: difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize i antigene protiv oboljenja izazvanih hemofilusom influence tipa B.

"Kombinovana petovalentna vakcina namijenjena je svoj djeci navedenog uzrasta osim za djecu koja imaju neku kontraindikaciju za primjenu ove vakcine, što određuje izabrani pedijatar", kazali su iz Instituta za javno zdravlje.

Odluku o vakcinaciji donosi pedijatar

Iako većina roditelja vodi računa o vakcinaciji djece i redovno se javljaju na zakazane termine, mali dio njih ipak tu obavezu ne ispunjava, upozorio je direktor Doma zdravlja Podgorice dr Nebojša Kavarić.

Izdavanje potvrde za upis u osnovnu školu je takođe u nadležnosti pedijatra, pa, ako do tada dijete nije vakcinisano, pri upisu u školu se počinje vakcinacija i nastavlja po "obaveznom kalendaru"

"Savjetujemo roditelje da uvijek dovedu dijete na zakazani termin na vakcinaciju, a konačnu odluku o vakcinaciji će donijeti njihov pedijatar", rekao je Kavarić.

Dio roditelja se, kako je kazao, neredovno odaziva na pozive za vakcinaciju, a to je uglavnom stanovništvo sa područja Konika.

“Nažalost, redovnim putem do njih teže dolazimo - često ne odgovaraju na naše pozive, ili mijenjaju brojeve telefona i postojeće adrese. Dom zdravlja Podgorica planira dodatne aktivnosti kojima bi obuhvatili i vakcinisali i ovu neredovno vakcinisanu djecu”, rekao je Kavarić, i dodao da mali broj roditelja, “iz samo njima poznatih razloga”, odbija da dovodi djecu na vakcinaciju.

“Na kraju i ta djeca budu vakcinisana, jer je izdavanje potvrde za upis djeteta u vrtić u nadležnosti izabranog doktora za djecu - pedijatra, a uslov za ulazak u vrtiće je da dijete bude uredno vakcinisano za uzrast”, rekao je on.

Izdavanje potvrde za upis u osnovnu školu je takođe u nadležnosti pedijatra, pa, ako do tada dijete nije vakcinisano, pri upisu u školu se počinje vakcinacija i nastavlja po "obaveznom kalendaru".

“Djeca predškolskog uzrasta se danas vakcinišu po "aktuelnom kalendaru vakcinacije" vakcinama protiv dječje paralize, difterije, tetanusa, velikog kašlja, hepatitisa B, haemophilusa influenzae tip B, morbila, rubeole i zauški”, rekao je dr Kavarić.

On je kazao da djeca školskog uzrasta, u završnom razredu, primaju vakcine protiv dječje paralize, difterije i teteanusa. “Djeca u trećem, odnosno završnom razredu srednje škole primaju vakcine protiv difterije i tetanusa”, podsjetio je dr Kavarić.

Bonus video: