Medicinske sestre podnijele krivičnu prijavu protiv menadžemta Doma zdravlja

Medicinarke su ponovile da je u njihovom slučaju prekršen zakon, jer je jedini kriterijum da se proglase tehnološkim viškom bio radni staž
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2011. 19:04h

Medicinske sestre zaposlene u Domu zdravlja Podgorice, koje su početkom marta , nakon što su proglašene tehnološkim viškom, dobile otkaz bez uručenih rješenja i bilo kakvog objašnjenja, prošle nedjelje podnijele su Osnovnom sudu krivičnu prijavu protiv menadžmenta te ustanove.

Sigurne u namjeri da se izbore za svoja , kako kažu, uskraćena prava one su „Vijestima" kazale da im nakon skoro mjesec dana, od kada ne rade, nijesu uručena zvanična rješenja o otkazima, izuzev rješenja o takozvanoj potrebi za prestankom radnog odnosa.

Da su medicinske sestre još uvijek u radnom odnosu, potvrdio je za “Vijesti” pravni referent Doma zdravlja Srđan Popović, objašnjavajući da je postupak rješavanja tehnološkog viška u toku.

"Medicinskim sestrama nijesu uručena rješenja o otkazima, jer su postojale određene neusklađenosti u granskom kolektivnom ugovoru sa Zakonom o radu, te će zbog tih formalnih razloga ponovo biti objavljena rang-lista, nakon čega će uslijediti i rješenja o otkazima", kazao je Popović.

"Medicinskim sestrama nijesu uručena rješenja o otkazima, jer su postojale određene neusklađenosti u granskom kolektivnom ugovoru sa Zakonom o radu, te će zbog tih formalnih razloga ponovo biti objavljena rang-lista, nakon čega će uslijediti i rješenja o otkazima", kazao je Popović.

Međutim, on tvrdi da se spisak sestara koje su proglašene tehnološkim viškom neće bitnije mjenjati, kao i da ne postoji mogućnost da neke od njih zadrže svoje radno mjesto.

Ističući da „trenutno ne znaju kakav im je status”, medicinske sestre sumnjaju da je takav postupak menadžmenta Doma zdravlja, kako kažu, “samo još jedan od načina da ponovo budu prevarene”.

"Prošle nedjelje pravna služba Doma zdravlja obavijestila nas je da će nas pozvati na razgovor, kako bi se konačno znala naša sudbina, međutim i nakon proteklih nedjelju dana, niko od njih nas nije kontaktirao", kazale su one.

Dok sagovornice „Vijesti" tvrde da su ih čak “zakinuli i u otpremninama”, jer im je isplaćeno tri, umjesto četiri hiljade eura, kako im je prvobitno obećao direktor te ustanove Nebojša Kavarić, Popović objašnjava da im je isplaćena otpremnina zakonom predviđena, te da je hiljadu eura više sljedovalo jedino one sestre koje su dobrovoljno napustile svoje radno mjesto.

Medicinarke su ponovile da je u njihovom slučaju prekršen zakon, jer je jedini kriterijum da se proglase tehnološkim viškom bio radni staž.

Medicinarke su ponovile da je u njihovom slučaju prekršen zakon, jer je jedini kriterijum da se proglase tehnološkim viškom bio radni staž, te da su sestre koje su imale rješenje o stalnom zaposlenju i u timovima izabranih doktora radile su pet, šest i više godina otpuštene bez ikakvog prethodnog obavještenja i uručenih otkaza.

Početkom marta Kavarić je uručio 66 rješenja o otkazima medicinskim radnicima, tvrdeći da je bodovanje javno i u skladu sa postojećim Programom rješavanja tehnološkog viška, čime je trebalo da bude riješen problem tehnološkog viška te ustanove.

Pravni referent Doma zdravlja Srđan Popović, kazao je da su medicinske sestre još uvijek u radnom odnosu i objasnio da je postupak rješavanja tehnološkog viška u toku.

Svako da odgovara za postupke

Ministar zdravlja Miodrag Radunović nedavno je poručio da „ukoliko se utvrdi da direktor podgoričkih domova zdravlja Nebojša Kavarić nije u skladu sa zakonom riješio problem tehnoloških viškova, moraće da snosi posljedice.

"Svako treba da odgovara za svoje postupke. Ako to nije riješeno u skladu sa zakonom, posljedice se moraju znati. Ko krši zakon, mora da odgovara", rekao je tada on.

Radunović je podsjetio tada da je problem rješavanja tehnoloških viškova na primarnom nivou počeo još prije tri godine, te da je predviđenom sitematizacijom trebalo da bude riješen problem 122 zaposlena u primarnom sektoru, i to kroz odlazak u penziju, definisanje otpremnina, unutrašnjom preraspodjelom, dok je od početka reforme oko 450 zaposlenih bilo tehnološki višak.

Bonus video: