U zgradi na Zabjelu umjesto lifta - rupe!

Problemi stanara Zelenih zgrada na Zabjelu čiji je investitor firma “Ave Marija Koljčević” počeli su i prije nego su uselili. Radovi su kasnili 18 mjeseci, pa samim tim i useljenje.
216 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2011. 19:25h

Taman kada su mislili da će konačno imati krov nad glavom, susreli su se sa novim problemima u novouseljenim stanovima.

Zgrade nemaju ugrađene liftove, interfone, a ima i problema sa elektro instalacijama, stolarijom i stepenišnom rasvjetom. Stanari kažu da bi neko mogao noću da strada jer na mjestima predviđenim za liftove su neograđene rupe.

Stanari su bili prinuđeni da sami te rupe zatvore daskama ili gipsanim pločama.

"Nedostatak interfona je veliki problem, jer su vrata ulaza stalno otključana, a to znači da u ulaz može ući bilo ko. Tako smo prilikom sređivanja ulaza u otvoru predviđenom za lift našli špriceve, priča predsjednik kućnog savjeta jednog od ulaza Željko Bulatović, i dodaje da su se nakon toga stanari tog ulaza dogovorili da svi kopiraju ključ od vrata ulaza i da nakon 22 sata zaključavaju.

Bulatović kaže da firma “Ave Marija Koljčević” nije ispoštovala ugovore.

"Većina stanara je o svom trošku morala da popravlja elektro instalacije i stolariju u stanovima, a kada su uselili obećano im je da će liftovi i interfoni biti postavljeni za 15 dana, a od tada je prošlo dvije godine", ističe Bulatović.

Desa Adžić kaže da je veliki problem nedostatak liftova za starije osobe i malu djecu.

"U mom ulazu od trećeg do petog sprata stanuju ili starije osobe ili roditelji sa malom djecom. Više puta smo telefonski pokušali da razgovaramo sa gospodinom Koljčevićem, prvo smo dobijali samo obećanja, a sada se više i ne javlja na naše pozive", kaže Adžić, te dodaje da se skoro pojavio i problem sa stepenišnom rasvjetom pa uveče nema osvjetljenja i kada padne mrak moraju koristiti šteriku.

Momčilo Vukčević, vlasnik zemlje na kojoj su zgrade napravljene kaže da su stanari imali dovoljno razumijevanja i strpljenja za kašnjenje investitora.

"Zgrade su useljive u junu prošle godine, mada je ugovor koji je moja porodica potpisala sa firmom “Ave Marija Koljčević” za useljenje istekao 1. septembra 2009. godine. Smatram da smo imali dovoljno razumijevanja za krizu koja je ugrađevinarstvu, ali samo tražimo da ono što je ugovorom predviđeno bude i ispoštovano, a to se prije svega odnosi na liftove", kaže Vukčević.

Stanari su sigurni da investitor nije u finansijskoj krizi, jer u komšiluku gradi drugu zgradu.

"Zgrada je u završnoj fazi, ali mi ćemo biti prinuđeni da blokiramo dalje radove ukoliko nas investitor ne ispoštuje do kraja", jednoglasno ističu stanari i dodaju da se neće obraćati sudu već će sami uzeti stvar u svoje ruke.

Koljčević: Izvođač kasni

Vlasnik firme “Ave Marija Koljčević” Pjetar Koljčević tvrdi da je ugovor "ispoštovan", samo izvođač, kako je rekao firma iz Beograda, kasni sa radovima. - Počeli smo sa ugradnjom liftova u dva ulaza i sve zavisi od izvođača radova kojim tempom će se vršiti ugradnja, navodi Koljčević.

On nije mogao da precizira kada će ostali stanari dobiti liftove. Koljčević tvrdi da je zbog kašnjenja sa useljenjem od 18 mjeseci ispoštovao stanare i plaćao im kiriju do 500 eura.

"Kirija je pojedinima plaćana od 300 do 500 eura u 90 odsto slučajeva", rekao je Koljčević.

Računi redovni, smeće na sve strane

Stanari kao jedan od mnogobrojnoh problema u kojima su se našli, navode i problem smeća oko zgrada. U betonskom prostoru za kontejnere nabacanog smeća je i previše, ali nema kontejnera.

"Računi za komunalije stižu redovno svakog mjeseca ali nemamo gdje da odlažemo smeće. Obraćali smo se dva puta direktoru JP “Čistoća” kako bismo riješili problem ali smo dobili odgovor da je obaviještena Komunalna policija koja se obavezala da redovno uklanja smeće. Međutim, došli su samo jednom", ističu stanari.

Kako raste temperatura vazduha tako je veći i strah stanara ovih zgrada, jer kako su rekli ako ne dobiju kontejnere zaraza od smeća je neminovnost.

Galerija

Bonus video: