Uvjerenja o državljanstvu i izvodi na trajnim obrascima

Kada predaju zahjtev za izdavanje dokumenata građani se mogu opredijeliti da li žele da podignu dokument na šalteru ili da im se dostavi na kućnu adresu.
606 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Pejanović, Foto: Arhiva Vijesti
Dragan Pejanović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.03.2011. 15:32h

Uvjerenje o crnogorskom državljanstvu i izvodi iz knjige rođenih i umrlih od danas se izdavati na trajnim obrascima sa neograničenim rokom trajanja, a zahtjev za izdavanje tih dokumenta građani će moći da podnesu u bilo kojoj područnoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave u bilo kojoj opštini.

To je saopštio sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave Dragan Pejanović nakon sjednice Vlade na kojoj je usvojena Informacija o implementaciji sistema za izdavanje uvjerenja o crnogorskom državljanstvu i izvoda iz registra rođenih i umrlih

"To je korak da javna uprava bude modernija i da se građanima obezbijedi kvalitetnije i efikasnije ostvarivanje njihovih prava po principu da se sva dokumenta izdaju na jednom šalteru" rekao je Pejanović, dodajući da novine u izdavanju dokumenata važe i za one crnogorske državljane koji su rođeni u inostranstvu.

Kada predaju zahtjev za izdavanje dokumenata građani se mogu opredijeliti da li žele da podignu dokument na šalteru ili da im se dostavi na kućnu adresu i u slučaju dostave na kućnu adresu moraće, prema riječima Pejanovića, da izdvoje 3,5 eura.

"Dokumenta će biti sa jednistvenim serijskim brojem i mijenjaće se jedino u slučaju da dođe do promjene personalnih podataka ili do njihovog mehaničkog oštećenja. Izdavanje dokumenata koštaće dva eura" rekao je Pejanović.

On je kazao da je Vlada odlučna da istaje na primjeni Zakona o ličnoj karti tako da građani koji imaju novu ličnu kartu koja je izdata posle 05. maja 2008. godine nemaju obavezu da odstavlja uvjerenje o državljanstvu i izvod iz matične knjige rođenih.

"Tražićemo od svih organa koji vode upravni postupak da ne traže ovjerene kopije dokumenata, već službeno lice koji vodi postupak treba da utvrđuje eventualno određene činjenice.

Na taj način građani se rasterećuju u pribavljanju ovjerenih kopija dokumenata.

Ministarstvo prosvete i sporta nastojaće da učenicima i studentima prilikom upisa ne traži dokumenta ako imaju novu ličnu kartu" rekao je Pejanović, dodajući da će do prvog oktobra važiti oba sistema izdavanja dokumenata.

On je rekao da na ovaj način zaokružuje oblast izdavanja dokumenta javnih ispava za građane i eliminišu barijere koje su bile prilikom dostavljanja dokumenata.

Bonus video: