Stanovi u vojsci dijeljeni legitimno i transparentno

"Prikupljaju se primjedbe svih organizacionih jedinica Ministarstva odbrane, jedinica Vojske i udruženja vojnih penzionera, nakon čega će se ići na objavljivanje oglasa za sljedeću raspodjelu", kazao je on.
163 pregleda 0 komentar(a)
Vojska CG, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vojska CG, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.02.2011. 11:49h

Primjedbe povodom rješavanja stambenih pitanja u Ministarstvu odbrane su neutemeljene i tendenciozne, jer se čitav proces sprovodi na legitiman i transparentan način, kazao je vršilac dužnosti šefa Odsjeka za stambene poslove, pukovnik Predrag Rakočević.

"Raspodjela 100 stanova tokom prošle godine je potpuno legitimno, zakonito i transparentno izvršena na osnovu relevantnih Pravilnika, tako da nema nikakvog razloga za povlačenje odluke o raspodjeli kako to pojedini kritizeri zahtijevaju", rekao je Rakočević.

On je naveo da su u pitanju pravilnici o rješavanju stambenih pitanja u Ministarstvu odbrane i o radu Komisije za rješavanje stambenih potreba.

Rakočević je najavio da je izmijenjeni i dopunjeni Pravilnik o rješavanju stambenih potreba u Ministarstvu odbrane u fazi izrade.

"Još se prikupljaju primjedbe svih organizacionih jedinica Ministarstva odbrane, jedinica Vojske Crne Gore i udruženja vojnih penzionera, nakon čega će se ići na objavljivanje oglasa za sljedeću raspodjelu", kazao je on.

U toku priprema odluke za raspodjelu stanova u Tološima

Rakočević je naveo da je u toku priprema odluke i oglasa za raspodjelu stanova u Tološima, a već je završen i idejni projekat za 68 stambenih jedinica na lokaciji Rsojevica u Danilovgradu.

Prema njegovim riječima, rješavanje stambenih pitanja je jedno od najvitalnije pitanje za Ministarstvo odbrane i Vojsku Crne Gore.

"Veoma smo posvećeni rješavanju ovog problema, mnogo više nego dušebrižnici koji neutemeljenim navodima, tendenciozno i zlonamjerno žele minimizirati naše učinke na tom polju", kazao je Rakočević.

On je naveo da je iz člana 15. Nacrta izmijenjenog i dopunjenog Pravilnika uklonjena sporna odredba koja je bila u nesaglasnosti sa Ustavom.

Rakočević je rekao da je članom 15. bilo propisano da vojno lice može dobiti i manji stan od onog koji ga sljeduje ako se o tome pismeno izjasni do okončanja oglasa, odnosno ukoliko na taj način rješava svoju stambenu potrebu.

"Neustavnost člana 15. nije proizvela nikakve štetne posljedice na izvršenu raspodjelu stanova po oglasu iz prošle godine, jer taj član nije bio od značaja za bodovanje, a sve osobe koja su u raspodjeli dobile manje stanove i dalje se vode u evidenciji Odsjeka za stambene poslove kao lica sa neadekvatno riješenom stambenom potrebom", kazao je Rakočević.

Oficiri i podoficiri na ravne časti

Prema njegovim riječima, aktuelni Pravilnik Ministarstva odbrane, samim tim što obuhvata kategoriju profesionalnih vojnih lica, u tom dijelu je specifičan, jer vrednuje formacijske položajne grupe na koje su postavljena profesionalna vojna lica, a ne koeficijente.

"Nije mi poznato da je neki državni organ u ovako kratkom vremenu riješio ovoliko stambenih pitanja svojim pripadnicima", rekao je Rakočević.

On je kazao da je dinamika rješavanja stambenih pitanja u Ministarstvu odbrane vrlo intenzivna i da i dalje traje.

"Nije mi poznato da je neki državni organ u ovako kratkom vremenu riješio ovoliko stambenih pitanja svojim pripadnicima. Čak štaviše, umjesto brojnih kritika u medijima, Ministarstvo odbrane bi moglo poslužiti kao uzor drugima, kako treba brinuti o statusnim pitanjima svojih zaposlenih", zaključio je Rakočević.

Bonus video: