Seizmičke mape će pokazati sigurne zone

„Karte seizmičkog hazarda su značajne za prostorno i urbanističko planiranje i projektovanje seizmički sigurnih objekata u područjima ugroženim zemljotresima, kao što je i Crna Gora i zemlje regiona“, objasnio je Glavatović.
683 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2011. 20:12h

Naučno-istraživački projekat „Harmonizacija karata seizmičkog hazarda za zemlje Balkana“, koji je podržao NATO, a čiji je nosilac Crna Gora, u završnoj je fazi, i uskoro se očekuje prezentacija rezultata, rekao je direktor Seizmološkog zavoda Branislav Glavatović.

On je za „Vijesti“ kazao da je jedan od ciljeva projekta bio modernizacija karata seizmičkog hazarda cijelog zapadnog Balkana i njihova harmonizacija sa standardima Evropske unije, ali i modernizacija tehničkih kapaciteta nacionalnih seizmoloških mreža.

„Karte seizmičkog hazarda su značajne za prostorno i urbanističko planiranje i projektovanje seizmički sigurnih objekata u područjima ugroženim zemljotresima, kao što je i Crna Gora i zemlje regiona“, objasnio je Glavatović.

Karte sadrže parametre očekivane seizmičke aktivnost

On je dodao da karte sadrže parametre očekivane seizmičke aktivnosti na području cijele države, izražene vjerovatnoćom događanja zemljotresa određene jačine.

„Za Crnu Goru prethodna karta seizmičke rejonizacije je realizovana još 1982. godine, ali i dalje kvalitetno reprezentuje očekivani nivo seizmičnosti na teritoriji države“, navodi Glavatović.

On ipak priznaje da će regionalnim projektom biti urađene karte sa „savremenijim i detaljnijim sadržajem koji će istovremeno biti usklađen sa evropskim standardima“.

„Rezultati projekta biće značajni za širok spektar institucija kao što su, agencije za civilnu zaštitu, agencije za prostorno i urbanističko planiranje, ministarstva odgovorna za povećanje seizmičke sigurnosti i upravljanje seizmičkim rizikom, autoriteti odgovorni za propose u toj oblasti, seizmološke, geološke i geofizičke institucije u regionu“, rekao je Glavatović.

Seizmološka mreža u regionu modernizovana

Paralelno sa pripremom novih karata, kroz taj projekat, urađena je modernizacija nacionalnih seizmoloških mreža svih šest država regiona, i to postavljanjem novih savremenih stanica. Dogovorena je i regionalan saradna o razmjeni podataka, kako bi se poboljšalo proučavanje seizmičnosti cijelog regiona.

Osim Crne Gore u projektu koji se realizuje od 2007. godine, učestvovuju Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija i Srbija, i finansiran je sa oko 650 hiljada eura od strane NATO-a, odnosno programa "Nauka za mir i bezjednost".

Seizmološki zavod, kako je kazao Glavatović, istovremeno se pridružio velikom evropskom projektu, koji finansira naučni fond Evropske unije, i ima za cilj izradu harmonizovanih karata seizmičkog hazarda za cijelu Evropu.

Primorje najugroženije

Glavatović je ponovio da je od zemljotresa najugroženije crnogorsko primorje, gdje su mogući i do maksimalne jačine do 7 i 7,5 Rihterove skale, ali su to vrijednosti, kako je kazao, sa kojima građevinarska infrastruktura može da se nosi.

„U centralonom dijelu države moguća je jačina oko pet magnituda, dok je sjever pošteđen jačih zemljotresa“, rekao je Glavatović.

Galerija

Bonus video: