Iz Crne Gore na Kosovo želi da se vrati 59 porodica

Numanović je rekao da je problem raseljeništva dugo prisutan u Crnoj Gori, dodajući da je Vlada bila posvećena tom pitanju.
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2011. 19:40h

U Crnoj Gori, prema podacima Zavoda za zbrinjavanje izbjeglica, trenutno je 59 porodica, odnosno oko 350 osoba koje su u statusu raseljenih, zainteresovano za povratak na Kosovo, saopštio je ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović.

On je u Podgorici razgovarao sa šefom kancelarije Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglic (UNHCR) u Crnoj Gori Katjom Sahu.

Numanović je kazao da je pravo raseljenih da se vrate, a obaveza Crne Gore da im, u saradnji sa zemljom porijekla i nadležnim institucijama i međunarodnim organizacijama, to i obezbijedi.

On je ukazao da je važno da raseljeni, koji se nalaze u Crnoj Gori, iskoriste rok do novembra da apliciraju za dobijanje statusa stranca sa stalnim nastanjenjem u našoj državi, saopštilo je Ministarstvo.

Numanović je rekao da je problem raseljeništva dugo prisutan u Crnoj Gori, dodajući da je Vlada bila posvećena tom pitanju.

“Sa posvećenošću pronalaska trajnih rješenja se nastavlja, i u tom smislu sprovode se konkretne aktivnosti, naročito u smislu datih preporuka Evropske komisije Crnoj Gori, od kojih se jedna tiče i pitanja raseljeništva, rekao je Numanović, navodeći da je, u skladu sa tim, Vlada usvojila Nacrt Akcionog plana za trajno rješavanje pitanja raseljenih.

Nacrt je na javnoj raspravi, a prema riječima Numanovića uskoro će biti organizovan okrugli sto na tu temu.

“Kada se govori o trajnim rješenjima raseljenima treba omogućiti uslove za sva tri koja su prepoznata u međunarodnom pravu - dobrovoljni povratak u zemlje porijekla, integraciju i odlazak u treće zemlje”, rekao je Numanović, dodajući da ravnopravno treba tretirati sva tri rješenja, uz regionalnu saradnju i podršku međunarodne zajednice.

Saha je kazala da je UNHCR imao veoma dobru saradnju sa svim relevantnim institucijama u Crnoj Gori.

“UNHCR ostaje posvećen rješavanju problema raseljeništva u Crnoj Gori, i u tom pravcu će crnogorska Vlada i dalje imati punu podršku te organizacije”, rekla je ona.

Saha je ocijenila da je Vlada do sada uradila puno u vezi sa rješavanjem raseljeništva, i da je veliki pomak učinjen u pravcu obezbjeđivanja adekvatnih rješenja pravnog statusa raseljenika.

“Sa takvom praksom i implementacijom trajnih rješenja treba nastaviti i ubuduće, a UNHCR će tretirati ravnopravno dobrovoljni povratak u zemlje porijekla i integraciju”, kazala je Saha.

Bonus video: