Sa gradilišta budućeg Dnevnog centra u Tivtu ponijeli materijal i prekinuli struju

Na tenderu za izgradnju Dnevnog centra na Seljanovu je bila samo jedna ponuda, podgoričke firme “Artek” u iznosu od oko 387.000 eura sa PDV-om
778 pregleda 0 komentar(a)
Baraka Crvenog krsta srušena, Foto: Siniša Luković
Baraka Crvenog krsta srušena, Foto: Siniša Luković

Početak gradnje Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama u Tivtu izazvao je nove kontroverze, jer je firma "Erlang" koja se pojavila na gradilištu umjesto "Arteka", izršioca koji je dobio posao na tenderu i potpisao ugovor sa investitorom Opštinom Tivat, srušila baraku Crvenog krsta, iako to nije smjela da uradi po propozicijama tendera.

Demontaža barake od 250 kvadrata sa placa u Zagrebačkoj ulici na Seljanovu, počela je u petak kada je skinut najveći dio krovne konstrruijfije.

Demontirana baraka od 250 kvadrata

Umjesto da nastave sa radovima na demontaži zgrade, radnici "Erlanga" danas su doveli bager koji je sravnio sa zemljom drvenu baraku, pretvorivši je u gomilu neupotrebljivih panela i slomljenih dasaka.

Prethodno je sa gradilišta odvezen najmanje jedan kamion domontirane jelove građe sa krova zgrade, a žitelji obližnje lamele C-1 kojima se gradilište nalazi ispod prozora, tvrde da su vidjeli i kako "novac prelazi iz ruke u ruku" za tu građu i krovne prekrivače, između osoba koje su je odvezle i „Erlangovog“ personala sa gradilišta.

Sa gradilišta odvezen najmanje jedan kamion domontirane jelove građe

"Pažljiva demontaža postojećeg prizemnog montažnog objekta, sa odvozom na mjesto koje predvidi investitor i odvozom šuta na gradsku deponiju (udaljenost do 10 kilometara). Demontažu obaviti tako da se demontirani objekat u potpunosti sačuva, kako bi ga investitor mogao kasnije ponovo montirati na neko drugo mjesto”, piše u propozicijama tendera koji je Opština Tivat objavila za gradnju Dnevnog centra na Seljanovu u poglavlju “Pripremni radovi”.

Pored toga, u tenderskoj dokumentaciji jasno piše i da “sav demontirani materijal pripada investitoru” i da je “posebno naglašeno pod kojim uslovima se plaća njegov transport sa gradilišta”.

Menadžer Opštine Tivat Marko Petričević (DPS) nije mogao da "Vijestima" objasni što se događa na Seljanovu i zašto je izvođač radova ovako postupio sa barakom Crvenog krsta, protivno onome što su mu bile obaveze po tenderu.

On je za sjutra najavio detaljno objašnjenje medijima što se zapravo desilo na Sejanovu i zbog čega se to dogodilo.

Sav demontirani materijal pripada investitoru

Na tenderu za izgradnju Dnevnog centra na Seljanovu je bila samo jedna ponuda, podgoričke firme “Artek” u iznosu od oko 387.000 eura sa PDV-om, a sa tom kmpanijom Opština je i potpisala ugovor za izvođenje radova i gradnju objekta Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama. Uprkos tom ugovoru, na gradilištu u Zagrebačkoj ulici se nije pojavio “Artek”, već “Erlang”. Obje kompanije u vlasništvu su podgoričke familije Pavličević.

Bager “Erlanga” danas je nakon što je srušio baraku, prekinuo i glavni elektro kabal ispod gradilišta, pa je taj dio Seljanova bio par sati bez struje. Iz CEDIS-a su najavili da će zbog toga “Erlangu” biti naplaćena kazna u iznosu od 4.000 eura.

Bonus video: