Institut Dr Simo Milošević: Sačuvati osnovnu djelatnost i radna mjesta

“Najbrojniji gosti i pacijenti su korisnici crnogorskog Fonda zdravstva, slijede Norvežani, potom Holanđani, Šveđani i Njemci"
1676 pregleda 0 komentar(a)
Institut dr Simo Milošević, Foto: Slavica Kosić
Institut dr Simo Milošević, Foto: Slavica Kosić

Institut dr Simo Milošević koji ove godine slavi značajan jubilej -70 godina od osnivanja, uprkos teškoćama, ostvaruje dobre poslovne rezultate, uvodi nove programe liječenja I rehabilitacije, obnavlja opremu, njeguje naučno istraživački rad I širi se na nova tržišta.

Ova zdravstveno turistička ustanova jedna je od rijetkih u regionu sa toliko dugom tradicijom I prepoznatljivošću širom svijeta.

Iako nije nadmašena rekordna 1989. godina kada je ostvarno 421 hiljada noćenja, u Institutu i prošlogodišnju, kada je ostvareno 223 hiljade noćenja, ocjenjuju uspješnom.

“Najbrojniji gosti i pacijenti su korisnici crnogorskog Fonda zdravstva, slijede Norvežani, potom Holanđani, Šveđani i Njemci", kazao je direktor marketinga Nikola Mračević.

Izvršna direktorica dr Gordana Rajović istakla je da prema sklopljenim ugovorima I najavama, očekuju uspješnu godinu.

Među najznačajnijim i najdužim programima, svakako je onaj o liječenju norveških pacijenata o trošku njihove države.

Prvu grupu Norvežana očekuju u aprilu. Taj program se u Institutu realizuje duže od četiri decenije. Ove godine sklopljen je i ugovor o liječenju pacijenata iz Libije koji će u grupama, u Igalo dolaziti tokom cijele godine.

Doktorica medicinskog sektora dr Marina Delić kaže da je Institut prepoznatljiv po liječenju reumatičara, rehabilitaciji pacijenata sa neurološkim i kardiološkmim oboljenjima, sa respiratornim oboljenjima i nakon sportskih povreda.

Ona je istakla da se Institut Igalo ubraja među najveće i najpoznatije institucije za multidisciplinarno banjsko liječenje na Mediteranu, zahvaljujući I konstantnom unapređenju postojećih i uvođenju novih programa liječenja I rehabilitacije, kao i redovnog profesionalnog usavršavanja njihovog medicinskog osoblja.

Stručnjaci Instituta daju doprinos i obrazovanju budućih fizoterapeuta, jer njihovi ljekari rade u fizioterapeutskoj školi u SMŠ "Ivan Goran Kovačić” u Herceg Novom, kao i na Fakultetu primjenjene fizioterapije koji je smješten pod krovom Instituta.

“Institut je bio generator razvoja Igala I Herceg Novog, ono što se danas definiše kao društveno odgovorna kompanija”, ustvrdio je direktor za hotelijerstvo Željko Andrić.

Iako po svjedočenju gostiju i pacijenata Instituta i nemedicinsko osoblje profesionalno obavlja njihove radne zadatke, Andrić ističe da mjesta za dalju obuku i unapredjenje rada ima.

Menadžment Instituta očekuje da nakon predstojeće privatizacije, Institut zadrži i razvije osnovnu djelatnost, te da svih 607 stalno zaposlenih i još stotinak sezonaca nastave da rade.

Bonus video: