Budva: Vlasnici hoće sami da uklone bandži, uklonjeni privremeni objekti ispod Jadranskog sajma

"Jedini smo krenuli u proceduru rušenja samostalno. Sve smo uradili i došli do faze da dizalica dođe i spusti kran na plažu, ali dizalica ne smije da uđe na plažu jer ima 70 tona i propašće zbog kiše i mokrog pijeska", kazali su vlasnici bandžija
20437 pregleda 29 komentar(a)
Bandži skakaonica u Budvi, Foto: Privatna arhiva
Bandži skakaonica u Budvi, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 10.04.2019. 09:16h

Građevinsko-urbanisticka inspekcija Ministarstva održivog razvoja i turizma nije uspjela danas da ukloni veliku skakaoanicu - bandži na Slovenskoj plaži u Budvi.

Vlasnici ove atraktivne skakaonice spriječili su akciju inspekcije, jer metalna konstrukcija nije predviđena Planom privremenih objekata u narednih pet godina.

Inspekcija će tražiti asistenciju policije.

Vlasnici bandžija kazali su da su oni sami proteklih dana pokušavali da uklone bandži i cijelu konstrukciju izmjeste, ali ih je kiša u tome ometala.

Oni kažu da se ne protive da uklone skakaonicu, već namjeravaju da je sami demontiraju i sačuvaju da je mogu premjestiti i koristiti na drugoj lokaciji.

"Jedini smo krenuli u proceduru rušenja samostalno. Sve smo uradili i došli do faze da dizalica dođe i spusti kran na plažu, ali dizalica ne smije da uđe na plažu jer ima 70 tona i propašće zbog kiše i mokrog pijeska. Danas su htjeli iz inspekcije da otkinu sajlu koja ga drži i da bandži sam padne na zemlju i time bi ga uništili. Tražimo samo dozvole da stane kiša i da uđe kamion", kazali su vlasnici bandžija.

Kontrolori Javnog preduzeća (JP) za upravljanje morskim dobrom evidentirali su danas lokacije na Slovenskoj obali u Budvi sa kojih je Građevinsko-urbanistička inspekcija Ministarstva održivog razvoja i turizma ukolonila privremene objekte.

"Od jutros je uklonjeno više objekata ispod Jadranskog sajma, dok Izvršni tim Ministsarstva održivog razvoja i turizma nastavlja aktivnost ina uklanjanju ostalih nelegalnih objekta u zoni morskog dobra u Budvi u toku dana. Podsjećamo da je JP za upravljanje morskim dobrom ranije poslalo opomene bivšim zakupcima da uklone svoje objekte sa privremenih lokacija koje nisu predviđene novim Programom privremenih lokacija u zoni morskog dobra za period 2019-2023. Svi objekti koji po evidenciji kontrolora morskog dobra do danas nisu uklonjeni, u narednih nekoliko dana biće uklonjeni od strane Izvršnog tima urbanističko-građevinske inspekcije iz resornog ministarstva", saopštili su iz Morskog dobra.

Vlasnici ugostiteljskih, trgovačkih i lokala brze hrane na dijelu šetalista kod gradske Pošte, okupili su se ranije danas da brane svoje lokale, nakon što je jutros Izvršna služba republičke inspekcije došla da uklanja objekte.

Iako su očekivali da će Ministarstvo održivog razvoja i Morsko dobro prihvatiti njihov zahtjev da lokali ostanu još ove sezone, dolazak izvršne službe jutros je sve zatekao.

Na šetalistu je bilo oko 30 zakupaca, a kamionom čiji je vlasnik zakupaca šetalište je bilo blokirano. Policija je naredila da se kamion ukloni i oslobodi šetalište, nakon čega je to i učinjeno.

Na licu mjesta je bila republička građevinska inspekcija sa čijim predstavnicima su zakupci razgovarali.

Zakupci su revoltirani jer su, kako kažu, u saznanju da će dio lokala ostati i ove sezone, a dio biti uklonjen, zbog toga su kazali da će ih životima braniti.

Apelovali su da ne smije biti selektivnog pristupa - ili svi ili da niko ne bude uklonjen.

Inspekcija je tada odustala od uklanjanja i napustila šetalište.

Zakupci su najavili da ce se sjutra okupiti u još većem broju.

Bonus video: