Inspekcija: Oštećenja ima, ali je pista aerodroma u Tivtu sigurna

Agencija za civilno vazduhoplovstvo ustanovila da nema razloga za ograničavanje upotrebe ili zatvaranje tivatskog aerodroma, dva dana nakon što su iz URA, pozivajući se na raniji nalaz, upozorili da je ugrožena bezbjednost
2131 pregleda 9 komentar(a)
Pista tivatskog aerodroma, Foto: Privatna arhiva
Pista tivatskog aerodroma, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 05.05.2019. 08:56h

Inspekcija sigurnosti Agencije za civilno vazduhoplovstvo tvrdi da oštećenja na pisti tivatskog aerodroma nisu takvog karaktera da bi nametala ograničavanje ili zabranu upotrebe te vazdušne luke, jer Aerodromi Crne Gore i Agencija preduzimaju kontinuirane mjere kako bi se taj problem ublažio i ne bi ugrozila sigurnost obavljanja vazdušnih operacija.

To proizilazi iz zapisnika o izvršenom inspekcijskom pregledu koji je Agencija obavila na Aerodromu Tivat 25. aprila, a u koji su “Vijesti“ imale uvid.

Inspektor Milan Kuč je mjerenjem utvrdio da “ne postoji značajno unapređenje dimenzija nepravilnosti u smislu progresije urušavanja asfaltnog zastora, već samo povećanje dužina nepravilnosti zbog odvaljivanja/odljepljivanja nestabilnih djelova zaptivnih fuga“.

Kuč je pritom naveo da se takvo povećanje dužina nepravilnosti “neće uzimati u obzir jer je kroz metode održavanja asfaltnog zastora poletno-sletne staze definisano uklanjanje nestabilnih zaptivnih fuga sa operativnih površina aerodroma, zbog statusa FOD“.

FOD (foreign object damage) status imaju svi strani objekti (otpaci ili slično) na pisti koji bi mogli nanijeti štetu vazduhoplovu koji slijeće ili polijeće sa te piste, pa se u njih ubrajaju i nestabilni djelovi bitumenskih zaptivki koje je Aerodrom Tivat već propisno i uklonio iz pukotina na asfaltnom zastoru.

Agencija je pukotine na dijelu habajućeg asfaltnog zastora poletno-sletne staze evidentirala prilikom kontrole tivatskog aerodroma u aprilu prošle godine. Tada je konstatovano da je riječ o “nepravilnostima koje mogu direktno uticati na sigurno slijetanje vazduhoplova i njegovo manevrisanje“ po pisti aerodroma i da ih treba sanirati u što kraćem roku, ali i naglašeno da tadašnje stanje evidentiranih oštećenja “nije još uvijek alarmantno“, te da se tek ukoliko se ona prošire, “mogu predstavljati opasnost za pucanje pneumatika i moguće izlijetanje vazduhoplova sa poletno-sletne staze“.

Pozivajući se na taj zapisnik, iz Građanskog pokreta URA ranije su najavili podizanje krivičnih prijava protiv direktora državnog preduzeća Aerodromi Crne Gore Danila Orlandića i direktora Aerodroma Tivat Radeta Marića.

Iz partije Dritana Abazovića poručili su da su “zabrinuti za bezbjednost i živote putnika i zaposlenih na Aerodromu Tivat i izrazili uvjerenje da je sigurnost letjenja iz te vazdušne luke dovedena u pitanje zbog oštećenja na pisti.

Od prošle godine kada su oštećenja evidentirana do danas, više od 6.000 aviona četrdesetak aviokompanija iz cijelog svijeta koristilo je pistu bez ikakvih incidenata.

Agencija nijednog trenutka nije potvrdila tvrdnje URA o navodno ugroženoj sigurnosti obavljanja aviosaobraćaja u Tivtu, dok je Orlandić najavio da će zbog takvih javnih tvrdnji njegovo preduzeće tužiti partijske funkcionere koji su ih javno iznosili.

Iz najnovijeg inspekcijskog zapisnika koji je Agencija sačinila 25. aprila, jasno je da nije dovedena u pitanje sigurnost letjenja na Aerodromu Tivat, uprkos postojanju određenih nepravilnosti na pisti koje nisu u skladu sa tačkom 2.8.1 Priloga 2 Pravilnika o standarima i kriterijumima za nesmetanu upotrebu operativnih površina, objekata, uređaja i opremena aerodromu.

“Inspektor za vazdušni saobraćaj je uzeo u obzir činjenice prikupljene na licu mjesta i utvrdio da se još nisu stekli uslovi za izricanje ograničenja i zabrana u skladu sa članom 158 Zakona o vazdušnom saobraćaju, zbog postojanja mitigacionih (ublažavajućih) mjera preduzetih od strane Aerodroma Crne Gore i Agencije za civilno vazduhoplovstvo, tako da će inspektor za vazdušni saobraćaj u cilju obezbjeđivanja sigurnosti vazdušnog saobraćaja, nastaviti postupanje u skladu sa članom 56 Zakona o inspekcijskom nadzoru“, stoji u zapisniku sa najnovije kontrole od strane vrhovne vazduhoplovne vlasti u državi – Agencije za civilno vazduhoplovstvo.

Član 158 Zakona o vazdušnom saobraćaju propisuje da „ako inspektor utvrdi da stanje operativnih površina, objekata, sredstava i opreme na aerodromu i pružanje aerodromskih usluga ograničava upotrebu aerodroma, u odnosu na klasu, grupu i kategoriju aerodroma, kategoriju i vrstu vazduhoplova i vrstu letjenja, narediće da se ograniči upotreba aerodroma, u skladu sa postojećim uslovima, kao i da se korisnici aerodroma obavijeste o tome”.

Bonus video: