Milašinović jedno priča, drugo radi

Uvidom u imovinski karton Milašinovića može se vidjeti da je 27. decembra on posebnim kartonom prijavio stambeni kredit od 7.000 eura
2517 pregleda 2 komentar(a)
Milašinović, Foto: Savo Prelević
Milašinović, Foto: Savo Prelević

Pomoćnik direktora Agencije za sprečavanje korupcije Savo Milašinović saopštio je prekjuče da crnogorski funkcioneri nisu zakonski dužni da posebnim imovinskim kartonima prijavljuju kredite vrijednosti veće od 5.000 eura.

Međutim, upravo je on krajem prošle godine Agenciji prijavio uvećanje imovine po odnosu kredita.

“Često vidite da neki javni funkcioner nije prijavio kredit i nije podnio izvještaj od 5.000 iako je podigao kredit. On nema tu obavezu i mediji bi morali da poznaju zakon jer u zakonu kaže uvećanje imovine od 5.000 eura. Kredit nije povećanje imovine nego obaveza. Ako neko proda imovinu, on obavijesti Agenciju. Prodaja nije uvećanje imovine, nego samo pretvaranje nepokretnih sredstava u obrtna, a imovina ostaje ista”, kazao je Milašinović na prekjuče na sjednici Savjeta ASK.

“Vijesti” su u proteklom periodu pisale da više javnih funkcionera nije prijavilo uvećanje imovine uzimanjem kredita.

Novinar je u svakom od tih slučajeva poslao pitanja Agenciji ali nisu odgovarali.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da je u slučaju uvećanje imovine preko 5.000 eura javni funkcioner dužan u roku od 30 dana od dana nastanka promjene da toj Agenciji dostavi poseban imovinski karton.

Uvidom u imovinski karton Milašinovića može se vidjeti da je 27. decembra on posebnim kartonom prijavio stambeni kredit od 7.000 eura. U datom kartonu nema nikakvih drugih promjena koje bi se odnosile na uvećanje imovine.

Da to nije usamljeni primjer govori i slučaj same predsjednice Savjeta ASK Goranke Vučinić, koja je posebnim imovinskom kartonom prijavila samo novi kredit u aprilu prošle godine. Savjet ASK je prekjuče konstatovao da je Agencija u prvom kvartalu postigla značajne rezultate.

“Zaposleni su odgovorno radili i ASK ima nesporno rezultate za poštovanje, konkretne i mjerljive. Efikasnije treba koristiti preventivne antikorupcijske mehanizme za sistemsko umanjenje rizika od kurupcije, posebno u oblastima od posebnog rizika a to je zdravstvo, obrazovanje, urbanizam, javne nabavke, privazitacije...”, kazala je Vučinić.

Bonus video: