Kastratović: Gdje su bile NVO da zaustave male elektrane

Iz NVO “Perućica” kažu da je kasno došao moratorijum na gradnju malih elektrana
825 pregleda 2 komentar(a)
Sa protesta protiv gradnje malih hidroelektrana na Bukovici, Foto: Svetlana Mandić
Sa protesta protiv gradnje malih hidroelektrana na Bukovici, Foto: Svetlana Mandić

Predstavnik NVO “Perućica” Milan Kastratović reagovao je na tekst “Većina malih elektrana odobrena uz kršenje zakona”, i tvrdnje direktorice NVO “Green Home” Nataše Kovačević.

“Dok su se male hidroelektrane gradile, niko ih nije vidio da se protive njihovoj izgradnji. Kao po običaju, oni se pojavljuju sa oštrom retorikom, kad svi završe svoj posao, da treba zabraniti daljnu izgradnju mHE, predstavljajući sebe kao borce za očuvanje prirode, ali kad se ona uništi. Niko se nije odvažio da, pa ni ‘Green Home’, da iznese podatke u javnost na osnovu kakvih elaborata su dodjeljivane koncesije i šta u njima piše. U njima nema ništa o uništenju prirode”, istakao je Kastratović.

On sad negoduje što se u prvi plan stavlja povraćaj uloženih sredstava, za izgradnju mHE, “što je najmanje bitno”, napominje Kastratović, i dodaje da se zaboravlja “koliko košta vraćanje prirode u prethodno stanje”.

“Očigledno ‘Green Home’ se više bavi politikom i finansijama, dok se u prvi plan naknadno vrši istraga ko je griješio prilikom davanja dozvola, zaboravljajući da sve ove godine nije imao nijedan značajan istup gdje bi se oštro suprostavio gradnji mHE i ako je za to imao prilike i ogromni budžet iz evropskih fondova”, dodao je Kastratović.

On dodaje da je prosto nevjerovatno, šta se u javnosti stavlja u prvi plan i rasprava, kada je u pitanju gradnja mHE, “na koji način i ko će imati pravo da ga obešteti država u slučaju da se utvrdi greška u izgradnji MHE”. Kastratović kaže da je “Green Home” 2015. godine u saradnji sa Svjetskim fondom za prirodu (WWF) i Evropskim fondom za balkanske investicije, uradio strategiju “Koraci prema održivom razvoju malih elektrana u Crnoj Gori”.

“Iz naslova projekta se vidi da ista NVO nije protiv izgradnje mHE i još su organizovali okrugli sto na tu temu”, zaključio je Kastratović.

Građani da sami odbrane rijeke

Još gora situacija je, kako napominje Kastratović, tamo gdje se narod samoorganizuje.

“‘Green Home’ se pojavljuje pokušavajući da preuzme incijativu i kao da će oni u njihovo ime reagovati, što vodi propasti otpora građana. Zato preporučujem građanima koji brane Bukovicu, i ostale rijeke, da rade to sami, kao što su im radili đedovi, a da u njihovo ime ne radi neko kojem je glavni cilj profit, pa makar to bile i NVO organizacije ogrnute evropskim plaštom”, naveo je Kastratović.

Bonus video: