O Pločama da “presiječe” Vlada: Plaža na tender ili zakupcu?

Carević vodi sudski spor protiv Morskog dobra radi produženja osnovnog ugovora, pozivajući se na dvomilionska ulaganja
2633 pregleda 2 komentar(a)
Ploče
Ploče

Javno preduzeće “Morsko dobro” zatražilo je od Vlade da presudi i odredi da li će jednu od najatraktivnijih plaža na crnogorskoj obali - Ploče, na rtu Platamuni, i ove sezone dodijeliti u zakup dosadašnjem zakupcu, kotorskoj kompaniji „Piastra“ Nebojše Carevića, ili će je nakon pune decenije i po staviti na tender.

U tom javnom preduzeću mjesecima unazad pokušavaju na sve načine da se „izvuku“ iz problema, i prebace lopticu na Vladu. S druge strane Carević, mlađi brat gradonačelnika Budve Marka Bata Carevića, vodi sudski spor protiv Javnog preduzeća, kako bi dokazao da je ugovor koji je zaključio 2003. i dalje na snazi.

Iako bi odluka o Pločama trebalo da bude donijeta van političkih upliva, poznato je da se stariji Carević, osim što je na čelu Budve, i lider budvanskog Demokratskog fronta, dok se na čelu Morskog dobra nalazi Predrag Jelušić, koji je ujedno i lider budvanskog DPS-a. Sada se očekuje da Vlada kojom rukovodi Duško Marković, presiječe i donese odluku.

„Upravni odbor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom je na trećoj sjednici, održanoj 10. maja, donio zaključak kojim je obavezao stručnu službu Javnog preduzeća da dostavi nadležnom Ministartsvu održivog razvoja i turizma informaciju u vezi sa predmetom “Ploče”. Na sjednici Upravnog odbora, zaključeno je i da se uputi predlog Vladi Crne Gore da se ista, kao titular državne imovine, odredi o korišćenju i namjeni predmetnog lokaliteta do okončanja sudskog postupka“, naveli su u odgovoru „Vijestima“.

Javno preduzeće Morsko dobro prijavilo je prije dvije sedmice Upravi za inspekcijske poslove frimu „Piastra“ u vezi sa tim da je bez ugovora i dozvole otvorila kupalište Ploče na rtu Platamuni. Carević je prije deceniju i po sa svojom braćom izgradio kompleks „Ploče“ pretvarajući stjenovitu, nepristupačnu obalu u mondensko kupalište u šta je uložio više od dva miliona eura.

Javno preduzeće ove godine još nije objavilo tender za zakup „Ploča“, iako je kupališna sezona zvanično počela 1. maja, kada su sva kupališta trebalo da budu u funkciji. Pred osnovnim sudom u Kotoru Carević vodi sudski spor protiv Morskog dobra radi produženja osnovnog ugovora, pozivajući se na to da je investiciona ulaganja kao ugovorenu obavezu ispoštovao.

Carević je 2003. na tenderu pobijedio kao najpovoljniji ponuđač i sklopio investicioni ugovor sa Javnim preduzećem, odnosno državom Crnom Gorom, a kojim su precizirane odredbe, koje i brani pred sudom da je ugovor na snazi, imajući u vidu dvomilionska ulaganja.

Kompleks “Ploče” nalazi se odmah ispod rezidencijalnog kompleksa vila na rtu Platamuni, koji je izgradila firma „Overseas assets management“, ruskog milijardera Olega Deripaske. Da je i ova firma zainteresovana za zakup “Ploča”, odavno se zna, te da je ranije bila spremna da ponudi i milionske svote kako bi preuzela gazdovanje tim dijelom obale.

Bonus video: