PRIVATNICI POBIJEDILI KOMUNALNO PREDUZEĆE

Tivat prvi grad na Jadranu koji pred privatnim interesom gubi gradsku rivu

Naime, firma koja upravlja brodovima „Knez Lipovac“ i „Knez Lipovac 2“ a iza koje prema nezvaničnim informacijama stoji ruski kapital, izlicitirala je zakup Pina za narednih pet godina. Ponudivši za to iznos od preko 58 hiljada eura
21807 pregleda 19 komentar(a)
Gradska riva i pristanište Pine, Foto: Siniša Luković
Gradska riva i pristanište Pine, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 14.06.2019. 19:34h

Opština Tivat izgubila je pravo korišćenja sopstvene gradske rive i pristaništa jer je na tenderu Morskog dobra za davanje u zakup rive Pine u Tivtu za narednih pet godina, pobijedila privatna firma koja posjeduje turističke brodove „Knez Lipovac“ i „Knez Lipovac 2“.

Naime, firma koja upravlja tim brodovima a iza koje prema nezvaničnim informacijama stoji ruski kapital, izlicitirala je zakup Pina za narednih pet godina, ponudivši za to iznos od preko 58 hiljada eura godišnje.

Tivatsko Komunalno preduzeće koje je bilo zakupac Pina u protekle tri godine, nuduilo je zakupninu od 57.000 eura godišnje ali nije moglo da se nadmeće sa ponudom privatnika.

Morsko dobro je na tenderu raspisanom 27.maja zainteresovanim zakupcima ponudilo gradsku rivu Pine čvrsto izgrađeno pristanište na katastarskoj parceli 4888 KO Tivat sa dužinom operativne obale za pristajanje od 120 metara i ukupnom površinom kopna od 240 kvadrata. Namjena tog prostora u Programu objekata obalne infrastrukture za period 2019-2023 godine je pristajanje plovnih objekata, a početna cijena zakupa iznosila je 2.880 eura.

Morsko dobro obavezalo je međutim, zainteresovanog novog zakupca Pina time da mora uvažiti plan te firme da se na tivatskoj gradskoj rivi postavi „montažno demontažni privremeni objekat (oprema za brodove na solarni pogon za prevoz putnika u vidu pristupnog trougla dimenzija 1x0,7m-rezervisani pristupni prostor 22x7m“. Tu opremu postaviće firma „International Grants and Consulting“ iz Podgorice.

„Zakupac pristaništa je u obavezi da omogući postavljanje predmetne opreme, omogući pristup plovilima na solarni pogon po režimu predviđenom tekstom ovog javnog poziva“, stoji u tenderu na kojem je izgubio dosadašnji zakupac Pina – Komunalno preduzeće Tivat. Stoga će gradska riva i pristanište tog grada biti prvi slučaj na Jadranu da se takav javni objekat od krucijalnog značaja za svaki primorski grad, da u zakup jednoj privatnoj firmi.

Pine je inače, tokom većeg dijela godine, polazna stanica brojnih turističko-izletničkih brodova, kako iz Tivta, tako i iz Risna, Kotora, Herceg Novog, čak i Budve, a koji odavde kreću na krstarenja zalivom Boke Kotorske. Dnevno se ovdje prekrca u prosjeku najmanje 500 putnika, a rivu koriste i brojne strane jahte, dok ovdje stalni besplatni vez u vrijeme dok je Komunalno Tivat gazdovalo Pinima, imao i školski brod MVCG, jedrenjak „Jadran“.

Preporučujemo za Vas