"NIJE PODRŽANO JEDNOSTRANO PREKNJIŽAVANJE CRKVENE IMOVINE"

Džomić: Venecijanska komisija nije pozitivno ocijenila Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti

"Usvojeno je mišljenje a koliko je "pozitivno" dovoljno govori činjenica da ima 23 stranice. Jako je važno da znamo da je u pitanju mišljenje koje na 23 stranice sadrži na desetine negativnih komentara, kritika, obavezujućih uputstava i kada ga čitaoci budu pažljivije čitali, kada bude objavljeno u ponedjeljak, vidjeće o čemu se zapravo radi", istakao je Džomić
27754 pregleda 139 komentar(a)
Džomić, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Džomić, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Venecijanska komisija nije podržala jednostrano preknjižavanje crkvene imovine i nije tačno da je pozitivno ocijenila Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, saopštio je danas protojerej-stavrofor Velibor Džomić, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko primorske.

On je to izjavio povodom saopštenja Vlade Crne Gore o mišljenju Venecijanske komisije u vezi Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

"Tačno je, od svega što je objavljeno na portalima u Crnoj Gori, da je na dnevnom redu plenarne sjednice Venecijanske komisije bio i predlog Zakona o slobodi vjeroispovesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori. Nije tačno da je usvojeno pozitivno mišljenje i u pitanju je najobičniji spin. Usvojeno je mišljenje a koliko je "pozitivno" dovoljno govori činjenica da ima 23 stranice. Jako je važno da znamo da je u pitanju mišljenje koje na 23 stranice sadrži na desetine negativnih komentara, kritika, obavezujućih uputstava i kada ga čitaoci budu pažljivije čitali, kada bude objavljeno u ponedjeljak, vidjeće o čemu se zapravo radi", istakao je Džomić.

On je dodao da je uočljiva činjenica da je Vlada Crne Gore dala saopštenje o tome i kvalifikaciju prije nego što je Venecijanska komisija usvojila svoj dokument.

"Dakle, sudeći po ovome, ispada da se Vlada danas javila u funkciji portparola Venecijanske komisije, a ona to nije. Venecijanska komisija opšti sa javnošću putem svojih saopštenja i svoje zvanične internet stranice. Prema mojim informacijama konačni tekst mišljenja biće objavljen u ponedjeljak na zvaničnoj internet stranici Venecijanske komisije. Na osnovu mojih saznanja, nema nikakvog jednostranog oduzimanja crkava, džamija, rimokatoličkih samostana, župnih ureda i druge imovine nepokretne koja je u svojini Crkava i vjerskih zajednica. Dakle ne samo naše Crkve, nego i Rimokatoličke crkve i Islamske zajednice. Podsjetiću, intencija člana 62 i 63 i Vlade, kao predlagača, bila je da jednostranim popisnim aktom obrišu Mitropoliju, Rimokatoličku crkvu, Islamsku zajednicu i druge crkvene i vjerske subjekte kao nosioce prava svojine i bez ikakvog postupka, dakle linearno, kompjuterski upišu državu Crnu Goru kao titulara prava svojine nad vjerskim objektima. To je bila glavna odredba Predloga zakona kojim su se zorili donosioci. Međutim, ta odredba nije prošla. Dakle, ključna odredbe 62 i 63 nisu prošle na način na koji je bilo predviđeno", kazao je Džomić.

On je poručio da se pokazalo tačnim ono što su govorili.

"Bez sudske i administrativne procedure, upravno–pravne procedure, koja je propisana zakonom nema preknjižavanja crkvene i druge vjerske imovine. To je ključna poruka Venecijanske komisije. Naravno da u mišljenju ima i pozitivnih stavova. Član koji kaže da svako ima pravo na slobodu vjeroispovesti, misli, savjesti, vjeroispovesti, i mi pohvaljujemo. I to jeste za pohvalu, ali ono što nije za pohvalu to su ove odredbe koje su takve kakve jesu i vidjećete u ponedjeljak kada bude izašlo i objavljeno mišljenje Venecijanske komisije da nema jednostranog preknjižavanja i oduzimanja crkava i vjerskih objekata. Vlada to nije ni eksplicitno tvrdila u saopštenju, kako se vidi, ali vidjećete da ovo što govorim je sušta istina. Prema tome neka se smire strasti i sačeka ponedjeljak. Biće taj dokument dostupan, ali ono što u ovom momentu znam, bila je intencija, ali Venecijanska komisija nije podržala određene predloge eksperata. Imam stopostotno tačnu informaciju da su određena njihova mišljenja morala da budu zamijenjena prije plenarne sednice i to što vam govorim je istina", zaključio je Džomić.