REAGOVALI NA SAOPŠTENJE VLADE

MCP: Namjera Vlade da se javnost pogrešno i tendenciozno informiše, Kakaviatos potvrdio Džomićeve riječi

"Mitropolija i eparhije naše Crkve su oduvijek bile, jesu i biće za istinski i stručni dijalog, a ne za simulaciju dijaloga i dovođenje pred svršen čin, kao što je bilo i 2015. i 2019. godine"
10300 pregleda 39 komentar(a)
Džomić, Foto: Mitropolija crnogorsko primorska, Mitropolija crnogorsko primorska, Mitropolija crnogorsko primorska
Džomić, Foto: Mitropolija crnogorsko primorska, Mitropolija crnogorsko primorska, Mitropolija crnogorsko primorska

Povodom današnjeg saopštenja za javnost Vlade Crne Gore u kome se na svoj način i iz svojih interesa, tumače jučerašnju izjavu protojereja-stavrofora dr Velibora Džomića, koordinatora Pravnog savjeta Mitropolije, ukazujemo da je u izjavi samo ukazano da Venecijanska komisija nije podržala i pozitivno ocijenila Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u cjelosti, kako je Vlada juče saopštila u 16.35 časova, tj. nekoliko minuta nakon usvajanja mišljenja na plenarnoj sjednici Venecijanske komisije, saopšteno je danas iz Mitropolije crnogorsko primorske (MCP).

Vlada Crne Gore je danas saopštila da ako je MCP zadovoljna mišljenjem Venecijanske komisije, utoliko bolje.

Vlada Crne Gore je juče saopštila da je Venecijanska komisija pozitivno ocijenila Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

Na to je juče reagovao i Džomić tvrdeći da to nije tačno.

"Sudeći po sadržaju i brzini saopštenja Vlade, postojala je evidentna namjera da se javnost pogrešno i tendenciozno informiše – da su sve odredbe Predloga zakona dobile pozitivno mišljenje Venecijanske komisije i da su pozitivno ocijenjene sve odredbe Predloga zakona, a što nije tačno. Brojni mediji su to na takav način i prenijeli javnosti. Istinitost riječi Velibora Džomića je već danas potvrdio Panos Kakaviatos, portparol Venecijanske komisije, javnim navodom da je Venecijanska komisija usvojila niz važnih izmjena i dopuna za Predlog zakona. To je bio jedini cilj jučerašnjeg reagovanja. Upravo odredbe iz čl. 62 i 63 Predloga zakona kojim je bilo planirano jednostrano preknjižavnje crkava, džamija, katedrala i druge nepokretne imovine crkava i vjerskih zajednica nisu podržane na način koji je željela, predlagala i očekivala Vlada Crne Gore kao predlagač tog akta. Dostupnost sudskim i upravnim procedurama i sada, bez ovakvog Predloga zakona, postoji u pravnom sistemu Crne Gore. Ali, ovdje to nije bio cilj. Naprotiv, ideja je bila da se, mimo propisanih sudskih procedura, Crkva i vjerske zajednice liše svojih svetinja i imovine koja im je kroz vjekove zavještavana od vjernika", navodi se u saopštenju MCP.

Iz MCP su naveli da će se njihove i aktivnosti njihovih eparhija u Crnoj Gori, kao i do sada, biti u skladu sa sveukupnom zaštitom ugroženih interesa koje danas, na žalost, Vlada neosnovano karakteriše kao "agresivnu populističku kampanju".

"Mitropolija i eparhije naše Crkve su oduvijek bile, jesu i biće za istinski i stručni dijalog, a ne za simulaciju dijaloga i dovođenje pred svršen čin, kao što je bilo i 2015. i 2019. godine", zaključuje se u saopštenju MCP.