Kusovac moli Vladu da vrate Pine

U dopisu u koji su „Vijesti“ imale uvid, naveli su da je riva Pine za koju je MD juče potpisalo ugovor o zakupu na pet godina sa novim zakupcem, preduzetnikom Pavlom Mićunovićem, „srce grada“ i „najvažnija lokacija u našem gradu“
3720 pregleda 8 komentar(a)
Gradska riva Pine u centru Tivta, Foto: Shutterstock
Gradska riva Pine u centru Tivta, Foto: Shutterstock

Opština Tivat obratila se predsjedniku Vlade Dušku Markoviću sa zahtjevom da se iz vrha izvršne vlasti preduzmu mjere kako bi se određeni djelovi obale Tivta kao javno dobro, izuzeli iz davanja u zakup preko Morskog dobra (MD) i ostali na upravljanju gradu čiji su oni ključni dio.

Riječ je o gradskoj rivi Pine, gradskoj lučici Kalimanj i najvećoj tivatskoj javnoj plaži i kupalištu Ponta Seljanova.

MD prije desetak dana je preko javne licitacije, gradsku rivu i pristanište Pine dalo u zakup privatnoj firmi za 58.380 eura godišnje, čime je tivatsko Komunalno preduzeće izgubilo pravo da upravlja gradskom rivom, a Tivat postao rijedak primjer grada na Jadranu koji je izgubio sopstvenu rivu i gradsko pristanište. Ponta Seljanova takođe je nedavno data u zakup firmi iza koje stoji ruski kapital, a postoji i realna opasnost da se nešto slično desi i sa tivatskom gradskim marinom Kalimanj koju će MD iznijeti na tender za izbor zakupca kao zvanično, luku od lokalnog značaja u državnoj svojini.

“Određene lokacije na teritoriji naše opštine su od velikog značaja za Tivat, a nalaze se u zoni MD. Obraćamo se sa molbom i željom da ih sačuvamo i zaštitimo na način da one ne budu predmet bilo kakvih vidova zakupa praćenih postupcima javnih nadmetanja“, piše u dopisu koji je Markoviću uputio gradonačelnik Tivta Siniša Kusovac (DPS).

U dopisu u koji su „Vijesti“ imale uvid, naveli su da je riva Pine za koju je MD juče potpisalo ugovor o zakupu na pet godina sa novim zakupcem, preduzetnikom Pavlom Mićunovićem, „srce grada“ i „najvažnija lokacija u našem gradu“. Podsjetili su da lokalna uprava već godinama traži da se na obali centra Tivta na potezu od zgrade Lučke kapetanije na Pinima do Belana ne postavljaju nikakvi privremeni objekti, a posebno ne plutajući pontoni u moru, ali da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma uprkos tome, predvidjelo postavljanje takvih objekata u Programu privremenih objekata u zoni morskog dobra za Tivat do 2024.

„Riva Pine, najosjetljivija lokacija u našem gradu, po planskom dokumentu promenada- obalno šetalište Lungo matre, nedavno je rekonstruisana i to po projektnom riješenju dobijenom putem konkursa, pa bilo kakve intervencije suprotne projektu nisu poželjne. U vidu treba imati činjenicu da se radi o prostoru centra grada sa uređenim gradskim kupalištima i šetalištem uz more. Prethodnih godina naše Komunalno preduzeće je zaključivalo ugovor o korišćenju morskog dobra za zakup pristaništa na lokaciji Pine i na najbolji mogući način upravljalo tim dijelom obale koji je bio dostupan svima, prvenstveno građanima Tivta poštujući uslove iz ugovora, osim školskog broda „Jadran“, koji je ovdje bio vezan kao prepoznatljivi ukras Pina“, piše u dopisu Markoviću koga tivatski opštinari obavještavaju da je privatnik „ponudio nerealno visku cijenu za zakup Pina“, zbog čega je Komunalno izgubilo na licitaciji.

„Sada je vezivanje broda „Jadran“ na toj lokaciji pod znakom pitanja, kao i interesi građana Tivta. U turističkoj ponudi grada sva umjetnička i kulturna dešavanja su se održavala na lokaciji Pine, što je takođe sada upitno“, poručio je tivatski gradonačelnik predsjedniku Vlade, podsjećajući ga na jedan od principa iz nedavno usvojenog Prostornog plana posebne namjene za obalno područje, da je „neophodno poštovanje tradicije i stečenih prava koja su stečena na zakonit način“.

„U Obalnom području, uz obalu koja je opšte javno dobro, postoji i javno dobro koj ima značaj i karakter zajedničkog/komunalnog dobra - prostora koji je u punom smislu u službi lokalne zajednice, a ima javni karakter. Takvi prostori se mogu isključiti iz morskog dobra, a ovo se odnosi na gradske parkove uz obalu, gradska šetališta koja istovremeno imaju funkciju pristupa obali i moru i slilčno“, citira se u dopisu ovaj princip iz PP.

Tivatski oopštinari stoga sada od premijera Markovića traže da „prepozna javni interes građana Tivta“ i da im pomogne „da ga zaštitimo“.

„Molimo vas da preduzmete potrebne radnje kako bi ovi bitni lokaliteti (Pine, Kalimanj i Ponta Seljanova) ostali u službi lokalne zajednice i zadržali javni karakter“, zaključuje se u obraćanju Kusovca predsjedniku Vlade.

Iako su 19.juna uputili dopis premijeru tražeći da Vlada obustavi davanje u zakup tri ključne lokacije na tivatskoj obali, iz DPS Tivta nisu željeli da dan ranije, prihvate zahtjev svojih koalicionih partnera iz SD, da se o problemu privatizacije gradske rive, raspravlja na sjednici lokalnog parlamenta.

Bonus video: