Kako je došlo do pomora ribe u Ćehotini: Inženjer ovlastio rukovaoca da otvori ventil

"Po sopstvenom priznanju, smjenski inženjer R.D. je, bez dozvole nadređenih i poštovanja definisane procedure, dao ovlašćenje za aktivnost rukovaocu na pomenutom ventilu čime je došlo do ekološkog incidenta", rekli su iz EPCG.
18169 pregleda 28 komentar(a)
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Vijesti
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Vijesti
Ažurirano: 10.07.2019. 09:47h

Smjenski inženjer u Termoelektrani (TE) Plevlja R.D, bez dozvole nadređenih i poštovanje procedure, ovlastio je rukovaoca ventila da otvori ventil zbog čega je došlo do ekološkog incidenta u Ćehotini.

Sportski ribolovci u subotu su iz Ćehotine izvadili oko tonu mrtve ribe, nakon što su se u tu rijeku, kako se sumnja, ulile otpadne vode iz Termoelektrane.

Iz Iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), kazali su da je njihova posebna komisija, nakon još jedne detaljne analize, utvrdila je da je zaposleni u TE “Pljevlja” manipulisao ventilom koji kontroliše ispuštanje materija u rijeku Vezišnicu, a koja se uliva u Ćehotinu.

"Po sopstvenom priznanju, smjenski inženjer R.D. je, bez dozvole nadredjenih i poštovanja definisane procedure, dao ovlašćenje za aktivnost rukovaocu na pomenutom ventilu čime je došlo do ekoloskog incidenta", rekli su iz EPCG.

EPCG, kako su naveli, žali zbog tog nemilog događanja i od nadležne inspekcije očekuje precizne informacije o nastaloj šteti i veličini zamućenja rijeke i uginuća ribe ali i procesuiranje svih odgornih u ovom slučaju.

Navodi se da će EPCG, bez obzira na postojanje svih zakonom propisanih procedura i pravilnika, koji tretiraju tu oblast, zbog navedenog incidenta, još jednom preispitati sve procedure u cilju prevencije nastajanja ovakvih i sličnih situacija.

"Bez obzira na krajnji epilog ovog ekoloskog incidenta EPCG će, kao odgovorna kompanija, u saradnji sa nadležnim institucijama, lokalnom samoupravom i sa SRK “Lipljen”, uciniti sve kako bi sanirala ovaj ekološki incident sve u cilju povećanja i očuvanju ribljeg fonda u ovim pljevaljskim rijekama", poručili su iz EPCG.

Bonus video: