I more pretvoreno u parking pokraj Barovićevih plaža

Mještani Perazića dola se žalili zbog devastacije, kontrolori Morskog dobra sačinili zabilješku, ali odbijaju da odgovore ko je odgovoran
29532 pregleda 59 komentar(a)
"Zagazili" barem pet metara u more, Foto: Vuk Lajović
"Zagazili" barem pet metara u more, Foto: Vuk Lajović

Više stotina metara kvadratnih mora u Prezića dolu pretvoreno je u parking za automobile, a u Morskom dobru navodno ne znaju ko je to učinio i odbijaju da odgovore da li iza svega stoji podgorički biznismen Veselin Barović, kako tvrde mještani.

Plaža nedovršenog hotela “As” godinama je neupotrebljiva i zatrpana šutom i građevinskim otpadom, a ove je neko “zagazio” i bar pet metara u more.

Dok na plažama i plićaku duž obale odmaraju turisti, u Perazića dolu, na samoj pjeni od mora, parkirani su automobili gostiju koji posjećuju kupalište koje je zakupio Barović. On na istočnom dijelu plaže ima ljetnjikovac i godinama ispred njega zakupljuje plažu. Ove godine zakupio je i kupalište pored ljetnjikovca.

Mještani koji su prijavili slučaj ne žele javno da kažu da je to uradio Barović, sa kojim “Vijesti” nijesu uspjele da stupe u kontakt.

Na pitanje da li je on odgovoran za devastaciju, iz Morskog dobra su dostavili službenu zabilješku koju su njihovi kontrolori sačinili 11. jula.

“Kontrolori su izvršili obilazak terena na području opštine Budva, lokaciji Perazića do. Izvršen je obilazak obale na lokaciji ispred nekadašnjeg hotela ‘AS’, pri čemu je konstatovano da je mašinskim putem izvršeno ravnanje površine koja služi kao parking, pri čemu je dio materijala uguran u more. Na ovaj način stvoren je naper, i to dužine oko pet metara. Na navedenom prostoru je u ranijem periodu od strane investitora - preduzeća ‘Njega Tours’, u sklopu izgradnje turističkog kompleksa, vršeno nasipanje velike količine kamenog i zemljanog materijala u more, čime je stvorena nova površina. Ovom prilikom sačinjena je službena zabilješka, koja je proslijeđena Upravi za inspekcijske poslove“.

Izgradnja hotelskog kompleksa počela je prije deceniju i po i još nije završena, a istovremeno i uništavanje nekada jedne od najljepših uvala na primorju. Građevinske mašine godinama miruju, a gradilište predstavlja ruglo.

Barović je u martu ponudio 38 hiljada eura za zakup dvije pješčane plaže u Perazića dolu. Za zakup plaže u središnjem dijelu uvale, koja se nalazi ispred njegove vile, a koju je držao i ranijih godina, ponudio je 10.637 eura, kolika je iznosila minimalna godišnja cijena zakupa koju je predložilo Morsko dobro.

Za oko 130 metara dugu pješčanu plažu sa zapadne strane uvale, ponudio je 28 hiljada eura, gotovo tri puta više od početne minimalne cijene.

Za tu plažu konkurisao je i dosadašnji zakupac - podgorička firma “Aramont“, čija je ponuda iznosila 10.200 eura.

Time je Barović praktično postao zakupac svih plaža u uvali, a gradnja parkinga na pjeni od mora svakako mu odgovora - ma ko to radio.

Barović nije zidao u nebo, što je običaj u Budvi

Barovićev ljetnjikovac nalazi se na samoj plaži, a prilikom renoviranja on je koristio isključivo prirodne materijale, prije svega kamen i drvo.

Za razliku od drugih graditelja u Budvi, Barović se zadovoljio da kuće ostanu iste spratnosti, odnosno imaju svega prizemlje i sprat, što je rijetkost u Budvi - metropoli turizma.

Barović je prije dvije i po decenije kupio kuću tadašnjeg dekana beogradskog Pravnog fakulteta Pavla Dimitrijevića, odlučivši da od nje napravi ljetnjikovac.

Nakon godinu, podgorički biznismen je trgovao i susjednu kuću poznatog jugoslovenskog filmskog i TV glumca Dragutina Gute Dobričanina, koji je stekao slavu u kultnoj seriji “Pozorište u kući”.

Osim vile u Perazića dolu, Barović u vlasništvu ima i vilu “Manojlović” na Slovenskoj plaži.

Bonus video: