Senat UCG–a: Nismo nadležni za plagijat, ali smo odgovorni

Direktorka CGO Daliborka Uljarević poručuje da je javnost, i stručna i laička, bila u prilici da vidi šta je uradila Lakićević Đuranović
4086 pregleda 2 komentar(a)
Sa jučerašnje sjednice, Foto: Ucg.ac.me
Sa jučerašnje sjednice, Foto: Ucg.ac.me
Ažurirano: 18.07.2019. 10:06h

Senat Univerziteta Crne Gore formirao je Komisiju za sprovođenje postupka utvrđivanja plagijata za naučni članak vanredne profesorice Bojane Lakićević Đuranović “Uloga i značaj Suda pravde Evropske unije u stvaranju i primjeni prava EU - primjeri iz prakse”, u časopisu “Pravni život”, Udruženja pravnika Srbije.

To je juče saopšteno nakon sjednice Senata, a Komisiju čine dekanica Pravnog fakulteta Aneta Spaić, metodolog i prodekan na Pravnom fakultetu Marko Dokić i profesor i bivši predsjednik Suda časti UCG-a Dražen Cerović.

“Komisija je dužna da sprovede postupak u roku od 30 radnih dana. Postupak je hitan i sprovodi se uz dužno poštovanje prava svih učesnika, a saznanja i informacije prikupljene u toku postupka smatraju se povjerljivim do njegovog okončanja”, navodi se u saopštenju.

Senat je još juče saopštio da je UCG, nakon što je Centar za građansko obrazovanje podnio predlog za utvrđivanje akademskog integriteta Lakićević Đuranović, koja je u beogradskom časopisu objavila pod svojim imenom specijalistički rad studenta kojem je bila mentor “odmah preuzeo nužne korake vodeći se isključivo Zakonom o akademskom integritetu, Statutom Univerziteta i utvrđenim procedurama”.

Ponovili su da je za rad, objavljen van granica Crne Gore, nadležan Etički komitet, koji imenuje Vlada, a shodno Zakonu o akademskom integritetu 90 dana od stupanja na snagu propisa.

“Na zvaničan dopis UCG-a od Ministarstva prosvjete je dobijen odgovor putem mejla da Ministarstvo nije u predviđenom roku ispunilo svoju zakonsku obavezu, te Etički komitet nije do danas imenovan. Kako Ministarstvo nije pokrenulo proceduru imenovanja Etičkog komiteta, a u Zakonu nije predviđeno koji organ je nadležan za utvrđivanje plagijata za radove objavljene van Crne Gore do izbora Etičkog komiteta, Univerzitet je inicirao da Ministarstvo pokrene proceduru imenovanja ovog organa”, saopštili su sa UCG-a.

“Da je Ministarstvo postupilo po Zakonu, ne bi ni došlo do nepotrebnih insinuacija i špekulacija koje mogu samo da nanesu štetu čitavoj akademskoj zajednici”, poručuju senatori UCG-a.

Osporili su i to što je Vijeće Pravnog fakulteta na elektronskoj sjednici “bez rasprave o ovako važnom pitanju, odlučilo da Predlog proslijedi Sudu časti Univerziteta, iako ovo tijelo nije nadležno za utvrđivanje plagijata, shodno važećim propisima”.

“UCG nije reagovao po osnovu pritisaka ‘žute štampe’ već se, kao i do sada, u svim postupcima za utvrđivanje kršenja akademskog integriteta isključivo rukovodio zakonskim i statutarnim aktima i procedurama. Lične uvrede, neosnovane optužbe i prijetnje, u cilju manipulisanja javnosti i narušavanja profesionalnog integriteta, dobiće i sudski epilog”, poručili su sa UCG-a.

Uljarevićeva: Nikolić nadležan za sankcionisanje CGO, ali ne i za plagijat

Direktorka CGO Daliborka Uljarević poručuje da je javnost, i stručna i laička, bila u prilici da vidi šta je uradila Lakićević Đuranović: ”I svako je razumio da je CGO ukazao na problem i tražio razešenje, a da je taj problem, kao i mnoge druge, rektor Danilo Nikolić pokušao baciti nekom drugom u dvorište”.

“I da nije bilo upravo takvog našeg pristupa i profesionalnog izvještavanja medija koji su prepoznali javni interes u procesuiranju ovog slučaj isti bi već bio arhiviran. Ekstenzivnim saopštenjem rektor prvo pokušava napraviti alibi za ranije nepostupanje optužujući sve druge da su nezakonito radili iako samo on zapravo nije ispravno postupio, a zatim vrijeđa i prijeti onima koji su doveli i do ovog nevoljnog postupanja na način da krši Etički kodeks UCG–a”, poručuje Uljarevićeva

Komentarišući dio saopštenja u kojem se kaže da se UCG “u svim postupcima za utvrđivanje kršenja akademskog integriteta isključivo rukovodio zakonskim i statutarnim aktima i procedurama”, Uljarevićeva poziva Nikolića da javnosti kaže koji su to slučajevi.

“Meni su poznata samo tri. Dva koja je prijavio CGO, a koja su se odnosila na doktorat Velimira Rakočevića sa Pravnog fakulteta i na magistarski rad Veselina Veljovića, direktora Uprave policije, i znam da je rektor pokrenuo samo jedan postupak - protiv opozicionog lidera Alekse Bečića. Ukoliko rektor smatra da je pravi način za borbu protiv plagijata ‘sudski epilog’ prema onima koji otkrivanju i prijavljuju plagijarizam, sa nestrpljenjem očekujemo njegovu tužbu. Ipak, ne možemo a da ne primijetimo da je mnogo lakše pronašao nadležnost za prijetnje ‘sankcionisanjem’ nas nego za utvrđivanje odgovornosti profesorke Lakićević Đuranović“, navela je Uljarevićeva.

Bonus video: