Barović izdaje "divlje" poslovne prostore

Odluka Opštine Budva da prekine postupak legalizacije do donošenja Plana generalne regulacije nije spriječila Barovića da na pjeni od mora nađe zakupce za dva poslovna prostora
13485 pregleda 13 komentar(a)
Zadužbina za odmor studenata došla u njegove ruke: Veselin Barović, Foto: Nenad Mandić
Zadužbina za odmor studenata došla u njegove ruke: Veselin Barović, Foto: Nenad Mandić

Biznismen Veselin Barović izdao je nelegalno izgrađene poslovne prostore pored “Vile Manojlović”, u kojima uveliko posluju trgovačke radnje, iako je Opština Budva prošle godine obustavila postupak legalizacije. Riječ je o dva poslovna prostora od 34 i 28 kvadrata izgrađenih mimo dozvole na samom šetalištu i to u onom dijelu kojim gazduje javno preduzeće Morsko dobro.

Barović je u maju prošle godine podnio budvanskom Sekretarijatu za urbanizam zahtjev za legalizaciju „divlje“ izgrađena dva poslovna prostora, što je kao teret i upisano u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine.

„Predmetni objekat je izgrađen na katastarskoj parceli koja se nalazi na prostoru van zahvata planskog dokumenta detaljne razrade, zbog čega Sekretarijat u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata je donio rješenje o prekidu postupka, a rješavanje po zahtjevu biće nastvaljeno nakon usvajanja Plana generalne regulacije“, navodi se u odluci Sekretarijata u koju su „Vijesti“ imale uvid.

Plan generalne regulacije po novom zakonu će izraditi Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Barović je tek prije mjesec u katastru uknjižio da posjeduje poslovno-stambeni objekat na Slovenskoj plaži. “Vijesti” su uvidom u list nepokretnosti utvrdile da je podgorički biznismen uknjižio da posjeduje poslovnu zgradu koja u osnovi ima 97 kvadrata, a koja u prizemlju, prvom spratu i potkrovlju ima tri poslovna prostora od 69, 68 i 69 kvadrata.

Budvansko šetalište, i pored toga što je Opština sa svoje strane uklonila gotovo sve privremene objekte- tezge, kioske, prodavce sladoleda, suvenirnice, ali i prodavce brze hrane, nažalost, na dijelu kojim gazduje Morsko dobro, vašarište je i dalje. Mada, ni opštinska strana u večernjim satima nije lišena nelagnih prodavaca, pa tako na svakih desetak metara mogu sve vidjeti trgovci i oni koji mimo dozvole nude usluge, prodaju robu široke potrošnje.

„Vila Manojlović” je jedan od najprepoznatljivijih građevina na Slovenskoj plaži, dugo godina je ugostiteljski objekat. Izgrađena prije gotovo 60 godina i bila je najatraktivnija građevina van zidina Staroga grada i dominirala najvećom budvanskom plažom.

Ta kuća na samoj obali bila je zadužbina porodice Manojlović. Testamentarnom voljom bivših vlasnika, 70-ih godina prošlog vijeka, vila je ostavljena studentima medicine Beogradskog univerziteta za odmor i oporavak tokom odmora. To se i poštovalo tokom jednog perioda, dok Vila nije prešla u državne ruke, da bi na početku „privatizacione histerije“, koja je početkom novog milenijuma zahvatila Crnu Goru, prešla u privatne ruke,kada ju je Barović i kupio.

Barović, kum prvog čovjeka DPS-a i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, Vilu je izdavao u podzakup i ona je dobro poslovala, a prije neku godinu je dijelom i obnovio, tako je zadržala stari izgled. Ipak, od većih ulaganja i pored želje, ukoliko je imao, Barović je bio uskraćen, jer planski dokumenti za ovaj dio zone Morskog dobra, na kojoj se nalazi ova vrijedna nekretnina, još nije donijet.

Bonus video: