Opština Budva ostaje pri stavu da Statis ne može da gradi stanove za prodaju

Urbanističko-arhitektonskim rješenjem koje je Vlada prije četiri godine usvojila, na lokaciji gdje se nalazi stari hotel „Kraljičina plaža“ predviđena je gradnja novog hotela čija će maksimalna bruto građevinska površina biti 22.058
5052 pregleda 0 komentar(a)
Lokacija porušenog hotela Kraljičina plaža, Foto: Vuk Lajović
Lokacija porušenog hotela Kraljičina plaža, Foto: Vuk Lajović

Glavni državni arhitekta u Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT) Dušan Vuksanović ocijenio je da su se stekli uslovi za davanje saglasnosti na idejno rješenje novog hotela „Kraljičina plaža” sa depadansima - 66 apartmana za tržište i tražio je od Opštine Budva da se u roku od tri dana izjasni u vezi s tim pitanjem. Opština je odgovorila da i dalje ostaju pri stavu da se ne mogu graditi stanovi za prodaju.

Stav Vuksanovića i hitnost u rješavanju ovog problema, koji Opština od početka osporova jer je protiv izgradnje stanova za tržište u stoljetnom Miločerskom parku osudio je potpredsjednik Opštine Marko Marković. Vladino preduzeće HTP „Miločer“ koje je „Adritic propertiesu“, firmi grčkog biznismena Petrosa Statisa izdalo u četvorodecenijski zakup, sada već porušeni hotel „Kraljičinu plažu”, kao i na 90 godina zemljište za izgradnju 66 apartmana za tržište, podnijelo je žalbu resoru na čijem se čelu nalazi ministar Pavle Radulović na rješenje budvanske glavne arhitektice.

Budvanska glavna arhitektica je utvrdila da Opština Budva - Sekretarijat za zaštitu imovine ima pravni interes uključivanja u postupak davanja saglasnosti na idejno rješenje.

„Sekretarijatu je prije nekoliko dana stigao akt Vuksanovića o okončanju ispitnog postupka u kojem se konstatuje da su se stekli uslovi za davanje saglasnosti na idejno rješenje za hotel. Vuksanović konstatuje da su idejnim rješenjem ispoštovani uslovi iz urbanističko-arhitektonskog rješenja hotelskog rizorta Miločer, koji se nalazi u zahvatu Prostornog plana posebne namjene za obalno područje Crne Gore. Vuksanović poziva Sekretarijat da se u roku od tri dana izjasni povodom navedenih rezultata ispitnog postupka, što je i učinjeno u navedenom roku“, kazao je za „Vijesti“ Marković.

On je objasnio da je problem u tome što ponuđeno idejno rješenje nije u skladu sa planskim dokumentom na koji se Vuksanović poziva.

“Zona Miločerskog parka je Prostornim planom posebne namjene za obalno područje Crne Gore zaštićena limitiranim brojem kreveta po površini, limitiranom najvećom dozvoljenom zauzetošću prostora, kao i limitiranom dopuštenom izgrađenošću. Svi ti parametri su idejnim rješenjem prekoračeni, ali u tome Vuksanović ne vidi problem. Zaista čudi da neko ko je imenovan u cilju, kako u članu 87 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata piše, “sprovođenja državnih smjernica razvoja arhitekture u odnosu na zaštitu autentičnosti prostora i identiteta naselja, obezbjeđenja kvaliteta arhitektonskih rješenja, unapređenja vizuelnog kvaliteta objekata i naselja, kao i obezbjeđenja i promocije najbolje prakse u oblasti urbanizma i arhitekture, ne vidi da će izgradnjom objekta predviđenim idejnim rješenjem trajno devastirati zlata vrijedan prostor Miločerskog parka“, kazao je Marković.

Prema njegovim riječima, koliko je Budvanima vrijedan ovaj prostor potvrđeno je i donošenjem Deklaracije o zaštiti Miločerskog parka i neposrednog zaleđa ostrva Sveti Stefan u budvanskoj Skupštini kojom se ne podržava izgradnja novih, već samo rekonstrukcija postojećih objekata u postojećim gabaritima.

„Prostor je prepoznat kao spomenik prirode, arhitekture i kulturnog pejzaža i obaveza svih je da se kao takav sačuva. Shodno tome, postavlja se pitanje da li smo svi u državi na istom zadatku poštovanja zakona i čuvanja prostora kao najvrednijeg resursa kojim raspolažemo ili moramo deklaracijama da štitimo prostor i od državnih organa čiji je to posao”, zaključio je Marković.

Bonus video: