Vlasnici da poruše šankove u Budvi do 20. oktobra

Morsko dobro poslalo obavještenje vlasnicima šest diskoteka i 14 ugostiteljskih objekata, lokala brze hrane i trgovačkih radnji, čime bi, nakon pune dvije decenije rada, otišli u prošlost
10607 pregleda 31 komentar(a)
Definitivni kraj otvorenim šankovima na šetalištu, Foto: Vuk Lajović
Definitivni kraj otvorenim šankovima na šetalištu, Foto: Vuk Lajović

Javno preduzeće “Morsko dobro” obavijestilo je zakupce šest popularnih diskoteka na dijelu budvanskog šetališta da te privremene objekte poruše najkasnije do 20. oktobra, u suprotnom će aktivirati bankovnu garanciju i angažovati izvršnu službu koja će to učiniti.

To je „Vijestima“ potvrđeno u tom državnom preduzeću.

„Zakupcima na dijelu budvanskog šetališta ispod gradske pošte je od Javnog preduzeća upućeno obavještenje u kojem im je naloženo da su do 20. oktobra dužni izvršiti uklanjanje privremenih objekata i osloboditi lokaciju od stvari i opreme“, navodi se u odgovoru „Vijestima“, koje je dostavila Služba za odnose sa javnošću „Morskog dobra“.

Na taj način, nakon pune dvije decenije, diskoteke odlaze u prošlost, a takva vrsta ponude, po kojoj je Budva, sviđalo se to nekome ili ne, bila prepoznatljiva prethodnih godina kao destinacija za ludi provod, ukida se definitivno.

Šest diskoteka na otvorenom: “Trokadero“, „Paris“, „Ambinete“, „Rafaelo“, „Maltez“ i “Miami“ i još 14 ugostiteljskih objekata, lokala brze hrane i trgovačkih radnji na dijelu budvanskog šetališta ispod gradske Pošte, „ostavljeni“ su, nakon burnih protesta zakupaca, još ovo ljeto, a u Planu privremenih objekata označeni su kao crvena zona, sa rokom da budu uklonjeni zaključeno sa 31. oktobrom.

Izmjenama i dopunama Plana privremenih objekata za period od 2019. do 2023. koje je aminovalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma, za dvadesetak privremenih objekata data je dozvola da rade ovoga ljeta, iako se tome protivila Opština Budva, posebno administracija, dok je njome upravljao Dragan Krapović.

Svi zakupci su dostavili, nakon što su potpisali ugovore o zakupu sa Morskim dobrom, i garancije banke, odnosno keš depozite da će sami ukloniti svoje objekte, u suprotnom će novac biti povučen i njime plaćena izvršna služba da ukloni objekte.

Ovog ljeta od izdavanja lokacija u crvenoj zoni „Morsko dobro” je inkasiralo 350 hiljada eura.

Uklanjanjem tih privremenih objekata, otklanja se i posljednja prepreka za projekat uređenja budvanskog šetališta. Ministarstvo održivog razvoja i turizma u saradnji sa Javnim preduzećem za upravljanje Morskim dobrom i Opštinom raspisaće međunarodni konkurs za idejno arhitektonsko rješenje šetališta Budva - Bečići.

Projektnim rješnjem ovog infrastrukturnog segmenta, koje se zahtijeva konkursom, kako pojašnjavaju u „Morskom dobru“, država pretenduje da „kreira odgovarajuće okruženje za međuzavistan rast imidža destinacije i potencijal za njenu dalju promociju, ali i atraktivan prostor za nove preduzetničke aktivnosti“.

Riječ je o najvećem infrastrukturnom projektu koji će u potpunosti izmijeniti izgled metropole turizma i promenadu dugu pet kilometara od Starog grada do Rafailovića urediti u mediteranskom stilu i dati pečat koji je nedostajao preizgrađenoj Budvi.

„Intencija institucija koje upravljaju ovim prostorom je da se kroz konkurs obezbijedi arhitektonsko rješenje za uređenje šetališta i dijela obale, kao dominantnog urbanističkog obilježja Budve i Bečića, i time da novi impuls rješenjima na sanaciji stanja, ali i daljem uređenju naselja duž Budvanske rivijere“.

Umjesto diskoteka šetalište

“Tema konkursa će biti idejno rješenje promenade duž Slovenske plaže u Budvi i bečićke plaže, kao i njihova veza kroz poluostrvo Zavala sa ukrsnicama promenade sa pristupnim saobraćajnicama prema obali i moru. Pored pješačko-rekreativne, promenada treba da ima i funkciju ulice za dostavna i interventna vozila.Na ukrsnicama i proširenjima moguće je formirati pjacete i/ili vidikovce. Preko bujičnih tokova, potoka i rječica treba obuhvatiti pet manjih mostova i to tri uz Slovensku plažu i dva uz bečićku. Za kompletno rješenje uređenja promenade, treba uraditi i Idejno rješenje rasvjete, urbanog mobilijara, posebno uređaja/opreme za sakupljanje otpada. Moguće je dati i Idejno rješenje pergola duž staze ili na proširenjima - ako se time kompletira funkcionalno i stilsko rješenje. Dužna šetališne zone koju treba obuhvatiti iznosi oko pet kilometara“, rečeno je „Vijestima“ u Službi za odnose sa javnošću JP „Morsko dobro“.

Bonus video: