Ova lokomotiva je '65 proglašena kulturnim dobrom: Pogledajte kako danas izgleda

"Lokomotiva je u još gorem stanju, a ŽICG je i dalje 'nemoćna' do te mjere da nije ni zaštitila, a ni obezbjedila lokomotivu od propadanja”, ocijenili su u tom sindikatu.
2459 pregleda 0 komentar(a)
Lokomotiva "Lovćen", Foto: Privatna arhiva
Lokomotiva "Lovćen", Foto: Privatna arhiva

Novi sindikat Željezničke infastrukture Crne Gore (ŽICG) pozvao je rukovodstvo tog preduzeća i Ministarstvo kulture da adekvatno zaštite jednu od naših nasjtarijih lokomotiva, koja propada na željezničkoj stanici u Podgorici.

“Mi se danas pitamo ko je nadležan, a ko odgovoran za ovakvo stanje budućeg muzejskog eksponata – lokomotive 'Lovćen', koju je Ministarstvo kulture 1965. godine proglasilo za kulturno dobro”, navodi se u saopštenju Novog sindikata.

Oni su podsjetili da je iz ŽICG prije više od godinu saopšteno da je lokomotiva “Lovćen” na meti vandala i da je pretrpjela znatna oštećenja, dok je Željeznička infrastruktura nemoćna da bilo šta samoinicijativno preduzme bez odobrenja Ministarstva kulture .

Lokomotiva "Lovćen"
Lokomotiva "Lovćen"

“A šta se izmjenilo od tada? Lokomotiva je u još gorem stanju, a ŽICG je i dalje 'nemoćna' do te mjere da nije ni zaštitila, a ni obezbjedila lokomotivu od propadanja. I više od toga, poslovodstvo ŽICG do te mjere 'poštuje' Ministarstvo kulture u zaštiti kulturnih vrijednosti, da ne želi ni da očisti, ni da pokosi, oko ovog eksponata”, ocijenili su u tom sindikatu.

Podsjetili su da je lokomotiva “Lovćen” krenula u saobraćaj 1908. godine prvom željezničkom prugom uskog kolosijeka u Crnoj Gori i prešla je 420.000 kilometara prevozeći u svojim malim vagonima robu i putnike od stanice Virpazar do stanice Bar.

“Zanimljivim predjelima, serpetinama kroz pitoma crmnička sela, sigurno, ali sporo kretala do1959. godine. Nakon toga su prugom normalnog kolosijeka od Podgorice do Nikšića drugi vozovi zamjenili “, piše u saopštenju.

Oni su zato pozvali rukovodstvo ŽICG i nadležne u Ministarstvu kulture da “pokažu potreban nivo empatije za ovaj dio nacionalnog blaga, koje nas povezuje sa početkom željezničkog saobraćaja u Crnoj Gori”.

Bonus video: