Veća briga države za Dulovine

Tokom sezone Botaničku baštu, koju je državi poklonio botaničar Danijel Vincek, posjeti 2.500 turista
1229 pregleda 0 komentar(a)
Danijel Vincek sa posjetiocima bašte, Foto: Dragana Šćepanović
Danijel Vincek sa posjetiocima bašte, Foto: Dragana Šćepanović

U upravnoj zgradi Nacionalnog parka “Biogradska gora”, u toku je uspostavljanje Centra za posjetioce, u kojem će se naći i dio galerijske postavke i biblioteke Botaničkog vrta u Dulovinama.

To su u informaciji dostavljenoj Vladi najavili iz Javnog preduzeća za nacionalne parkove (JPNP), koje je prošle godine preuzelo upravljanje Botaničkom baštom. Ta turistička i prirodna atrakcija postoji od od 1981. godine, a državi je poklonio botaničar Danijel Vincek. Iz JPNP ranije su ocijenili da će ih godišnje održavanje Vincekovog životnog projekta koštati skoro 70.000 eura prve i po 48. 000 eura svake neredne godine.

Kako je JP NP informisalo Vladu, na prostoru botaničke bašte već je obavljena adaptacija objekata, u vrijednosti od oko 30.000 eura. Donesena je i odluka o visini i načinu obračuna i plaćanja naknada za korišćenje dobara nacionalnih, pa će se ulaz u baštu od sada plaćati po jedan euro. U informaciji se navodi kako je vrijednost imovine, koju je Vincek poklonio državi oko 46.500 eura.

Prema ranijim informacijama, tokom jedne sezone taj vrt posjeti 2.500 turista, a većina njih u Kolašin dolazi upravo zbog tog prirodnog dobra, koje je zakonom zaštićeno od 1994. Bašta je udaljena nekoliko kilometara od grada, na površini je od 646 metra kvadratna, sa oko 400 vrsta biljaka, većinom endemskih i oko 80 odsto ljekovitih. Autohtone vrste flore su sa planina Bjelasice, Sinjajevine, Komova i Durmitora. Tokom godina brižljivo je formirana i baza podataka koja prati morfologiju i fenofaze pojedinih biljaka.

Vincek je, pored bašte, državi poklonio vikendicu sa dvorištem i livadom i pokretne stvari i biblioteku. Iz Vlade je lani saopšteno „da postoji apsolutna opravdanost da JP NP bude upravljač tog zaštićenog područja“. Razlog za to je „očuvanja bašte i realne potrebe postojanja jednog specijalizovanog botaničkog objekta koji bi objedinio kulturnu, naučnu i edukativnu djelatnost vezanu za prirodne vrijednosti Crne Gore“, navedeno je u obrazloženju Vlade.

Bonus video: