Nacionalni parkovi: Pristup automobilima omogućen u skladu sa Odlukom

Tvrde da je pristup automobilima dozvoljen u skladu sa Odlukom o odobravanju prolaska vozilima zakupca Restorana, Opštinskim preduzećima, vozilima CEDISA, Službi hitne pomoći u periodu kada ove aktivnosti omogućavaju nesmetan i bezbjedan boravak posjetilaca, odnosno u večernjim i ranim jutarnjim satima
3266 pregleda 11 komentar(a)
Sinoć kod Crnog jezera, Foto: GI Dalje nećeš moći
Sinoć kod Crnog jezera, Foto: GI Dalje nećeš moći

Nakon što su "Vijesti" objavile da je sinoć nadomak Crnog jezera bilo parkirano desetak automobila uprkos tome što je na tom dijelu zabranjen saobraćaj, iz Nacionalnih parkova Crne Gore danas je stiga reakcija.

Oni tvrde da je pristup automobilima dozvoljen u skladu sa Odlukom o odobravanju prolaska vozilima zakupca Restorana, Opštinskim preduzećima, vozilima CEDISA, Službi hitne pomoći u periodu kada ove aktivnosti omogućavaju nesmetan i bezbjedan boravak posjetilaca, odnosno u večernjim i ranim jutarnjim satima.

"Činjenica je da se realizacija programskih aktivnosti za NP Durmitor sprovodila u saradnji sa svim predstavnicima lokalne zajednice, pa tako i regulisanje prolaska automobila prema Crnom jezeru zbog čega je donijeta Odluka (Broj 01-1296, 15.05.2019. godine) o odobravanju prolaska vozilima zakupca Restorana, Opštinskim preduzećima, vozilima CEDISA, Službi hitne pomoći u periodu kada ove aktivnosti omogućavaju nesmetan i bezbjedan boravak posjetilaca, odnosno u večernjim i ranim jutarnjim satima".

Navode da je izuzetno od navedenog prolazak u hitnim slučajevima takođe definisan predmetnom Odlukom.

"Kako se radi o zaštićenom području, ovakvom Odlukom o regulisanju režima prolaska bilo je neophodno ograničiti vrijeme ulaska u nacionalni park, iz razloga zaštite prirode, kao i radi odvijanja neometanog boravka svih posjetilaca".

"Uvažavajući molbu jednog od korisnika prostora, u ovom slučaju zakupca restorana Crno jezero koji je u subotu uveče (9. novembra 2019. godine), nakon radnog vremena Nacionalnog parka, organizovao poslovno okupljanje za svoje saradnike i poslovne partnere u cilju obilježavanja uspješne turističke sezone, omogućen je ulaz vozila do restorana, shodno gore pomenutoj Odluci. Takođe, ovaj postupak dodatno opravdava i to što na Stazi ka Crnom jezeru nije bilo posjetilaca, kao i što su te večeri bile vremenske neprilike.

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore ističe, da se programske aktivnosti realizuju na zakonit način. Takođe u cilju efikasnije realizacije ciljeva zaštite, očuvanja i promocije, JPNPCG prepoznaje ulogu javnosti i objektivnog i tačnog izvještavanja medija, čijom se saradnjom doprinosi unaprjeđivanju upravljanja zaštićenim područjima, kao i povećanju atraktivnosti i prepoznatljivosti ukupnih vrijednosti crnogorskih nacionalnih parkova", navodi se u reagovanju Nacionalnih parkova.

Bonus video: