Luketić će tužiti Opštinu Budva ako krene da gradi kulturni centar

Potomak čuvenog filantropa traži obustavljanje dozvole, namjeru da se rekonstruiše skulptura „Sunce“ čuvenog vajara Stevana Luketića i tvrdi da je riječ o zloupotrebi imovine i imena Toma Luketića
4144 pregleda 0 komentar(a)
Projekat kulturnog centra koji planira Opština
Projekat kulturnog centra koji planira Opština

Osnivač Fondacije „Zaklada Toma Luketića i njegove žene Stane za obrazovanje djece iz Budve i Paštrovića“ dr Stefan Luketić uputio je juče otvoreno pismo gradonačelniku Budve Marku Batu Careviću, zatraživši od njega da hitno obustavi postupak pribavaljanja dozvola za gradnju multifunkcionalnog kulturnog centra „Legat Toma i Stane Luketić“, kao i namjeru da u okviru njega rekonstruiše skulptura „Sunce“ čuvenog vajara Stevana Luketića.

Da Opština bez odobrenja koristi ime Fondacije i zloupotrebljava imovinu i imena Toma i Stane Luketić, Stefan Luketić, sin vajara Stevana i jedna od nasljednika velikog budvanskog filantropa Toma Luketića, pismeno je obavijestio i Ministarstvo održivog razvoja.

Carević je prije mjesec dana, nakon što je promovisan projekat kulturnog centra u kome će bi smještena biblioteka zvanično i zatražio od MORT-a da da saglasnost na idejno rješenje.

Multifunkcionalni kulturni centar „Zaklada Toma i Stane Luketić“ biće izgrađena na parceli nadomak Starog grada između nekadašnje Atlas banke i lokala „Hemingvej“, gdje se nekada nalazila kuća Toma Luketića. Idejno rješenje, kao poklon gradu, uradio je potomak, arhitekta Vladimir Luketić.

„Obraćam se i kao osnivač i direktor NVO „Fondacija Toma Luketića“, i ističem da se radi o neovlašćenom korišćenju imena Fondacije i zloupotrebi imovine i imena Toma Luketića. Tomo Luketić je zemlju zavještao u fondaciju, odnosno Zakladu za školovanje djece, a ne Opštini kako se lažno navodi. Svo zemljište bilo je uredno zavedeno kao vlasništvo fondacije do 1991. godine kada je Opština otuđila svu imovinu i bespravno preinačila katastarski upis u svoju korist. Tomov testament na osnovu kojeg je upis na Fondaciju u zemljišne knjige sproveden prije opštinske krađe iz 1991. jasno određuje da je sva imovina namijenjena isključivo i jedino za školovanje djece“, poručio je Stefan Luketić u pismu dostavljenom „Vijestima“.

Imajući u vidu da Opština u okviru kulturnog centra namjerava da ponovo napravi čuvenu skulpturu-fontanu „Sunce, koja je brutalno uništena prije gotovo dvije decenije, nasljednik čuvenog vajara u pismu upozorava da „ni organi Opštine Budva, ni policija nisu reagovali kada je sporna skultpura, nakon 2000. godine vandalski srušena i pretopljena u staro gvožđe“.

„Takođe, policija nije reagovala na nekoliko provalnih krađa u bivši atelje Stevana Luketića, gdje su ukradene mnoge slike i skulpture priznatog autora, niti su iole ozbiljne istrage ikada sprovođene, a o čemu su objavljivani članci u „Vijestima“. Ističem da sam zajedno sa Eleonorom Luketić vlasnik autorskih prava na kompletan opus vajara Stevana Luketića, te da se na kompjuterskoj slici kao i u samom najavljenom projektu se koristi skulptura Stevana Luketića koja se nekada nalazila ispred restorana “Sunce” na stotinjak metara od sporne lokacije gdje se projekat planira. Reprodukcija bilo kog umjetničkog djela Stevana Luketića (u fizičkom ili digitalnom obliku) ili korišćenje njegovog imena bez mog pismenog odobrenja, o čemu je riječ u projektu, konstituiše grubo kršenje Zakona o autorskim pravima“, upozorio je Luketić.

On je zaprijetio da ukoliko autori spornog projekta i Opština nastave sa realizacijom biće pokrenut sudski postupak protiv svih umiješanih.

On je zaključio da je Miroslav Luketić, otac autora projekta Vladimira Luketića otuđio kompletnu dokumentaciju Fondacije i da se protiv njega trenutno vodi proces na sudu u Kotoru.

Nekada najbogatiji čovjek Budve, sa suprugom Stanicom, nije imao djece, a testamentom, koji je pročitan nakon njegove smrti 1927 naveo je „Poslije smrti moje žene Stane od sve moje pokretne i nepokretne imovine da se osnuje zaklada koja će nositi ime „Zaklada Toma i njegove žene Stane za obrazovanje djece iz Budve i Paštrovića“.

Tomova imovina u katastru Budve, saglasno njegovoj volji, nakon što je preminuo 1927, sve do 1991. bila je uknjižena na zakladu, kada se na volšeban način preknjižava na lokalnu upravu. Na Luketićevoj uzurpiranoj zemlji, nikle su stambene zgrade, kuće, „ Zeta film“, a preostali neizgrađeni dio na meti je građevinskih biznismena. Planskim dokumentima ucrtani su soliteri, poslovno stambeni kompleksi. Sud u Strazburu odbio je zahtjev Fondacije da ims e imovina vrati.

Ambiciozan plan Opštine

Opština na mjestu Tomovo kuće namjerava da gradi multifincionalni centar na četiri nivou ukupne površine 3.450 kvadrata.

„Sadržaj budućeg objekta čine objedinjeni Informativni centar kulturnih dešavanja, multifunkcionalni galerijski prostor sa malom scenom, prostor za zavičajnu zbirku, knjiga, predmeta, fotografija. Bibliotečki prostor je na četiri nivoa sa otvorenim pristupom, namijenjen svim generacijama, čitaonice- igraonice za najmlađe, čitaonice za odrasle, Internet Lounge, prostor media studija, media wall, kreativne radionice sa 3D stampačima, prodavnica knjiga i umjetničkih suvenira, kafe bar, vidikovac i lounge bar na krovu sa pogledom na Stari grad i marinu“, ranije je za „Vijesti“ predstavio projekat arhitekta Vladimir Luketić.

Opština je finansijer cijelog projekta, a Kulturni centar praktično osim uske parcele, „izlazi“ i sadašnji parking, pa je projektom predviđena izgradnja višeetažne javne podzemne garaže.

Bonus video: