Oborena nabavka za digitalnu mamografiju KCCG

Klinički centar nije usaglasio tendersku dokumentaciju sa Zakonom o javnim nabavkama
1692 pregleda 0 komentar(a)
Klinički centar, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Klinički centar, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki poništila je, po službenoj dužnosti, partiju I u nabavci sistema za digitalnu mamografiju Kliničkog centra (KCCG), opštih bolnica u Nikšiću i Beranama, kao i dodatne opreme KCCG.

Ova sporna partija I koja se odnosila na Sistem za digitalnu mamografiju KCCG i dvije opšte bolnice bila je procijenjena na iznos od 1,2 miliona eura.

KCCG, kojim rukovodi direktor Jevto Eraković, prethodno je za spornu partiju, na tenderu, izabrao firmu Urion iz Podgorice, dok su ponude firmi Medica i Professional development group (PDG), odbijene kao neispravne.

Ne ulazeći u žalbene navode firme Medica, Državna komisija je utvrdila bitnu povredu Zakona o javnim nabavkama (ZJN) i neusaglašenost tenderske dokumentacije KCCG sa ZJN koja je mogla da dovede do diskriminacije ponuđača i ograničavanja tržišne konkurencije.

Državna komisija je utvrdila da su „utvrđeni parametri, za bodovanje potkriterijuma estetske i funkcionalne karakteristike, bili nesporno diskriminatorni“.

Komisija je našla da se utvrđene neusaglašenosti tenderske dokumentacije KCCG sa ZJN ne mogu otkloniti nikakvim naknadnim radnjama jer su prethodno istekli svi rokovi za dopunu dokumentacije.

Novac uplaćen na ime naknade za vođenje postupka u iznosu od 12.000 eura, Državna komisija će vratiti firmi „Medica“ u roku od 15 dana od pravosnažnosti rješenja.

Bonus video: