Božović: Pavićević zloupotrebljava i Statut i položaj

Pavićević juče nije želio da komentariše navode i optužbe dijela Sindikata, poručivši da je sve rečeno u saopštenju sa sjednice Glavnog odbora
3386 pregleda 1 komentar(a)
Vanredni kongres zakazan za septembar: Pavićević, Foto: Luka Zeković
Vanredni kongres zakazan za septembar: Pavićević, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Sindikalne organizacije podgoričke škole “Radojica Perović” Radomir Božović optužio je predsjednika Sindikata prosvjete Zvonka Pavićevića da je, suprotno statutu, i dalje na čelu te organizacije.

On je ocijenio i da u Sindikatu vlada jednoumlje, te da Pavićević ignoriše to što je Statutarna komisija poništila Odluku Gavnog odbora o produženju njegovog mandata.

Pavićević juče nije želio da komentariše navode i optužbe dijela Sindikata, poručivši da je sve rečeno u saopštenju sa sjednice Glavnog odbora...

Božović je “Vijestima” kazao da je Pavićević sredinom novembra stekao zakonske uslove za odlazak u penziju, napunivši 67 godina.

“Međutim, i nakon odlaska u penziju on je izdejstvovao da i dalje bude predsjednik još dvije godine, jer je u oktobru 2016. biran na pet godina.. I to ne bi bilo problematično da nije prekršen Statut sindikata i Zakon o radu. Glavni odbor mu je većinom glasova, 27 za, osam protiv i četiri uzdržana, produžio mandat”, rekao je Božović.

On je kazao da je Zakonom o radu predviđeno da svakom zaposlenom, po sili zakona, prestaje radni odnos.

“Statutarna komisija je dala mišljenje da Pavićević kao penzioner ne može da bude predsjednik. Međutim, većina članova Glavnog odbora se oglušila o to mišljenje. Inače, akta Statutarne komisije su, po Statutu, izvršna”, naglasio je.

On je istakao i da je “Statut skrojen po mjeri Pavićevića”, te da lično on predlaže članove Izvršnog odbora.

Glavni odbor Sindikata prosvjete Crne Gore (SPCG) odlučio je na sjednici da se najkasnije do septembra iduće godine mora održati vanredni kongres, na kojem će biti izabran novi predsjednik koji će naslijediti Zvonka Pavićevića i ostali organi koji se biraju na najvišem sindikalnom skupu.

Na taj način, Pavićeć će na voditi Sindikat prosvjete još devet mjeseci.

Iz Sindikata su saopštili da su ovogodišnji rezultati u ovoj godini dogovor o povećanju plata prosvjetnih radnika za devet odsto i tri procenta na uvećanu zaradu od 2021. godine (uticija na budžet od preko 13 miliona eura, što najveće izdvajanje od 2007. godine), isplata jubilarnih nagrada za 2018. i 2019. godinu, jednokratna pomoć kolegama za troškove prevoza, trogodišnji sporazum sa kojim su povećana sredstav za stanovanje zaposlenih u prosvjeti za 2,1 milion eura.

Božović je juče kazao da je na odluku Glavnog odbora o produžetku mandata Pavićeviću uložena žalba Statutarnoj komisiji, koja je usvojena. Tvrdi da Pavićević zabranio Stručnoj službi Sindikata da zavede odluku Statutarne komisije, zloupotrijebivši položaj, navodno misleći da će odluka tako biti nevažeća.

On je ocijenio i da je sjednica Glavnog odbora zakazana mimo statuta...

Članstvo nezadovoljno

Božović je juče “Vijestima” kazao da su odnosi u sindikatu veoma loši, te da je članstvo nezadovoljno Pavićevićem i zbog toga što je jedini raspolaže novcem sa računa Sindikata, prima navodno dvije prosječne zarade, koristi službeni automobil 365 dana u godini, dok je prethodno vozilo navodno prodao sebi bez ikakve procedure.

Bonus video: