Štite zdravlje građana ili privatne biznise?

U posljednja dva mjeseca 2019. uništeno više hiljada koka nosilja i povučeno iz prodaje 28.000 jaja zbog salmonele, ali u Upravi za bezbjednost hrane ne obavještavaju o tome i na kojim farmama. Tvrde da ne postoji nulti rizik u oblasti bezbjednosti hrane
15659 pregleda 4 komentar(a)
U novembru i decembru uništeno više hiljada koka nosilja - Ilustracija, Foto: Shutterstock
U novembru i decembru uništeno više hiljada koka nosilja - Ilustracija, Foto: Shutterstock

Uprava za bezbjednost hrane je zbog salmonele u novembru i decembru uništila više hiljada koka nosilja, a van prometa stavila 28.000 jaja, ali smatraju da građani ne treba da znaju na kojim farmama je došlo do pojave opasne bakterije koja izaziva zaraznu bolest.

Prema mjesečnom izvještaju Uprave, u novembru je uništeno 1.750 koka nosilja, a početkom decembra, kako je ranije potvrđeno “Vijestima”, uništeno je više hiljada koka nosilja na farmi u blizini Podgorice.

U Zakonu o inspekcijskom nadzoru navodi se da je inspekcijski nadzor javan. Kada je u pitanju zaštita života i zdravlja fizičkih lica ili teže narušavanje javnog interesa, kaže se u Zakonu, inspekcijski organ je dužan da obavijesti javnost o činjeničnom stanju i nepravilnostima utvrđenim u postupku inspekcijskog nadzora”. Međutim, u Upravi imaju druga pravila.

“Smatramo da su naši proizvođači odgovorni u visokom stepenu i da objavljivanje imena firmi ili vlasnika kod kojih je otkriven problem, a istovremeno i pravovremeno preduzete sve mjere za sprečavanje posljedica po bezbjednost hrane na tržištu, može izazvati nepotrebnu uznemirenost potrošača, a samom proizvođaču mogu nanijeti nesagledive posljedice za dalju proizvodnju i poslovanje. Nulti rizik u oblasti proizvodnje hrane ne postoji, stoga i postoji sistem bezbjednosti hrane sa svim mjerama praćenja proizvodnje, nadzora i kontrole, kako bi na tržištu imali bezbjedne proizvode”, odgovorili su iz Uprave zbog čega ne daju potpunu informaciju građanima, u skladu sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru.

Objašnjavaju da kada se utvrdi prisustvo salmonele u jatu živine, kao što je bio slučaj u jednom od objekata farme nadomak Podgorice krajem novembra, veterinarski inspektor naređuje mjere i radnje koje se moraju sprovesti na zaraženom gazdinstvu, sa rokovima za izvršenje tih mjere.

“Rokovi za preduzimanje pojedinih mjera naloženih od strane inspektora, a na osnovu propisa, kao i stručnih i naučnih saznanja, određuju se prema vrsti radnje koju treba odraditi sam držalac, nadležni organ i/ili laboratorija. Prioritet je, svakako, sprečavanje daljeg širenja ove bolesti i zabrana stavljanja na tržište proizvoda iz zaraženog objekta”, odgovorili su tada iz Uprave.

Ističu da zabrana ostaje na snazi do dobijanja negativnog nalaza kontrolnih briseva objekta i opreme, nakon uklanjanja koka nosilja iz ovog objekta, detaljnog čišćenja, pranja i dezinfekcije.

“Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i do sada je uspješno suzbijala zarazne bolesti životinja i sprečavala mogućnost da se nebezbjedna hrane nađe na tržištu...

Napominjemo još jednom da je držalac životinja primarno odgovoran za zdravlje i dobrobit svojih životinja. Visoka odgovornost svih naših subjekata u proizvodnji konzumnih jaja kao i piladi za tov potvrđuje se kroz sopstvene planove samokontrole jata tokom proizvodnog ciklusa, na prisustvo salmonele, kao i kroz službene kontrole inspekcije”, naveli su iz Uprave.

Kažu da je blagovremeno otkrivanje prisutnosti patogena u jatima koka nosilja/pilića za tov uvijek najefikasniji način sprečavanja mogućnosti da do potrošača dođu nebezbjedni proizvod od živine – jaja ili meso živine.

Tvrde da ne postoji rizik po zdravlje ljudi

Iz Uprave naglašavaju da na svom sajtu objavljuje mjesečne izvještaje o inspekcijskim kontrolama kao i mjesečne izvještaje o kretanju zaraznih bolesti životinja.

“S obzirom na to da se mjere protiv ove, kao i drugih zaraznih bolesti, pravovremeno sprovode u skladu sa propisima i da se na tržištu ne mogu naći proizvodi sa gazdinstava koja su pod ograničenjem, ne postoji rizik za ugrožavanje života i zdravlja fizičkih lica ili teže narušavanje javnog interesa”, kažu oni.

Bonus video: