I zapadni Balkan je dio zelene Evrope

“Evropskim zelenim sporazumom predviđeno je da ekološka tranzicija u Evropi može biti potpuno efikasna samo ukoliko neposredno susjedstvo EU takođe preduzima efektivne aktivnosti”, kazali su “Vijestima” iz MORT-a
1115 pregleda 1 komentar(a)
Termoelektrana, Foto: EPCG
Termoelektrana, Foto: EPCG

Evropska komisija (EK) predstavila je prošlog mjeseca Evropski zeleni sporazum, koji ima za cilj, između ostalog, da od Evrope za 30 godina stvori prvi klimatski neutralni kontinent. Mada se odnosi prije svega na zemlje članice Evropske unije, u sporazumu se pominju i druge evropske zemlje, uključujući i Crnu Goru.

“EU će staviti naglasak na podršku neposrednom susjedstvu... U toku je rad na zelenoj agendi za zapadni Balkan”, navodi se u dokumentu koji je Evropska komisija uputila, između ostalih, Evropskom parlamentu i Evropskom savjetu.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) ističu da će na osnovu zelene agende biti “konkretnije definisana očekivanja EK od zemalja ovog regiona u odnosu na Evropski zeleni sporazum”. “Evropskim zelenim sporazumom predviđeno je da ekološka tranzicija u Evropi može biti potpuno efikasna samo ukoliko neposredno susjedstvo EU takođe preduzima efektivne aktivnosti. Stoga će EU staviti akcenat na podršku direktnim susjedima”, kazali su “Vijestima” iz MORT-a, kojim rukovodi premijer Duško Marković.

Evropski zeleni sporazum predstavlja novu strategiju rasta koja ima za cilj pretvaranje EU u prosperitetno društvo, sa modernom, ekonomičnom i konkurentnom ekonomijom u kojoj nema emisija gasova sa efektom staklene bašte do 2050. i gdje se ekonomski rast postiže i bez dosadašnjeg načina korišćenja resursa. Ovaj dokument sadrži paket transformativnih politika kojima nova EK želi da odgovori na klimatske promjene i izgradi temelje zelene ekonomije. Plan utvrđuje kako smanjiti emisije štetnih gasova, obnoviti zdravu životnu sredinu, zaštititi biljne i životinjske vrste, stvoriti nove ekonomske prilike i poboljšati kvalitet života građana. Iz MORT-a ističu da je on fokusiran na aktivnosti za jačanje efikasne upotrebe resursa prelaskom na čistu, kružnu ekonomiju, zaustavljanje klimatskih promjena, povraćaj gubitka biodiverziteta, te smanjenju zagađenja.

“Takođe, Evropski zeleni sporazum pokriva sve sektore ekonomije, posebno transport, energetiku, poljoprivredu, građevinarstvo, ICT, te industrije poput proizvodnje čelika, cementa, tekstila i hemikalija”, navodi se u odgovorima MORT-a.

Predstavljajući Evropski zeleni sporazum, iz Evropske komisije poručili su da će pretvaranje Evrope u klimatski neutralni kontinent i štiteći prirodni habitat biti dobro za ljude, planetu i ekonomiju. “Evropski zeleni sporazum je naša nova strategija rasta. Pomoći će nam da se smanji emisija a istovremeno otvaraju radna mjesta”, poručila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. EK će predložiti Evropski zakon o klimi, kojim će se političko obavezivanje pretvoriti u pravnu obavezu i pokrenuti investicije. “Predlažemo zelenu i inkluzivnu tranziciju kako bismo postigli da se unaprijedi blagostanje ljudi i osigura zdrava planeta za generacije koja dolaze”, ocijenio je potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans.

U jednom od dokumenata navodi se da će se sporazumom zaštititi ljudski životi, životinje i planeta time što će se obustaviti zagađenje, ali i pomoći kompanijama da postanu svjetski lideri u tzv. čistim proizvodima i tehnologijama.

Bonus video: