CIN-CG: Vlast je najveći proizvođač lažnih vijesti u Crnoj Gori

"Po našem mišljenju ova hapšenja, čak i kada se utvrdi da je riječ o neistinama i kršenju etičkog kodeksa novinara, su nedopustiva i smišljena da bi se ograničila ljudska prava i slobode i stvorio osjećaj pravne nesigurnosti"
5316 pregleda 12 komentar(a)
Raičević, Foto: Savo Prelević
Raičević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.01.2020. 11:22h

Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) najoštrije protestuje zbog hapšenja novinara Gojka Raičevića, glavnog urednika portala In4S i Dražena Živkovića, glavnog urednika portala Borba.

Oni su sinoć privedeni na informativni razgovor i zadržani u pritvoru zbog, kako se tvrdi u saopštenju Uprave policije, sumnje da su počili krivično djelo širenja panike i nereda radi objavljivanja netačne vijesti.

Dražen Živković
Živković(Foto: Savo Prelević)

"Ovo je drugi slučaj u posljednjih nekoliko dana da se novinari hapse zbog navodnog širenja panike i nereda i objavljivanja lažnih vijesti. Po našem mišljenju ova hapšenja, čak i kada se utvrdi da je riječ o neistinama i kršenju etičkog kodeksa novinara, su nedopustiva i smišljena da bi se ograničila ljudska prava i slobode i stvorio osjećaj pravne nesigurnosti. Najveći proizvođač lažnih vijesti u Crnoj Gori je upravo ova vlast, koja kreira ambijent straha i širi paniku zbog navodne odbrane države od spoljnih neprijatelja i sopstvenih građana. Tako se stavljaju pod tepih ključni problemi države - izostanak reformi, nedostatak vladavine prava i korupcija na najvišem nivou, a u Crnu Goru na mala vrata uvodi vanredno stanje. Na to ukazuju ne samo hapšenja novinara, već i cijelog jednog poslaničkog kluba", navodi se u saopštenju CIN-CG koje potpisuje izvršna direktorica Milka Tadić Mijović.

CIN-CG apeluje na sve novinarske poslenike da uz poštovanje profesionalnih standarda i Kodeksa obrađuju teme od javnog interesa.

Bonus video: