Šta treba znati o rokovima trajanja na proizvodima

Izbjegnite kupovinu namirnica koje možda neće biti upotrijebljene do isteka roka trajanja, što predstavlja rizik po zdravlje
4329 pregleda 1 komentar(a)
Razlikovanje termina važno je za čuvanje zdravlja i prevencija je od nepotrebnog bacanja hrane, Foto: Shutterstock
Razlikovanje termina važno je za čuvanje zdravlja i prevencija je od nepotrebnog bacanja hrane, Foto: Shutterstock

Potrošači često poistovjećuju oznake na upakovanoj hrani - "najbolje upotrebiti do” (best before) i "upotrebljivo do" ("use by"), a upravo razlikovanje ovih termina je važno za čuvanje zdravlja i prevencija su od nepotrebnog bacanja hrane. Uz to, štede novac.

Provjera oznaka “"najbolje upotrebiti do” i "upotrebljivo do" na pakovanjima hrane je jedna od prvih stvari koje bi potrošači trebalo da urade prilikom kupovine. Uobičajena praksa je da supermarketi snižavaju cijene određenih prehrambenih artikala koji su pri isteku roka trajanja, pa prilikom kupovine tih proizvoda treba posvetiti posebnu pažnju, kako bi se izbjegla kupovina namirnica koje možda neće biti upotrijebljene do isteka roka trajanja, što predstavlja rizik po zdravlje.

hrana
Rokovi upotrebe hrane

Oznakom “najbolje upotrijebiti do” proizvođači označavaju datum do kada hrana zadržava očekivani kvalitet, ali nakon koga je i dalje bezbjedna za korišćenje, ako su poštovana uputstva za skladištenje i ako pakovanje nije oštećeno. Ovaj termin odnosi se na rok do kojeg treba upotrijebiti određeni prehrambeni proizvod. Po isteku navedenog roka hrana gubi na svojoj teksturi, odnosno može početi da gubi svoj ukus. Najčešće namirnice koje su označene ovim terminom su rashlađeni, smrznuti, sušeni proizvodi (testjenine, pirinač.. .), kao i konzervirane i druge namirnice (jestivo ulje, čokolade.…)

Termin “upotrebljiv do” označava datum do kojeg hrana može bezbjedno da se koristi. Obično su u pitanju namirnice koje su sa mikrobiološkog stanovišta brzo kvarljive i koje nakon kraćeg vremenskog perioda mogu da predstavljaju neposrednu opasnost za zdravlje ljudi. Nakon datuma označenog za rok trajanja, ne bi trebalo konzumirati hranu.Ovo je oznaka za zamrznuto meso, zamrznute mesne prerađevine i zamrznute neprerađene riblje proizvode.

Bonus video: