CRNA GORA I DALJE BEZ NAPRETKA

Milovac: Borba protiv korupcije fingirana, služi za politički obračun

"Kada je u pitanju borba protiv korucpije, status quo zapravo predstavlja nazadovanje jer i dalje kao društvo nemamo opipljivih rezultata reformi koje bi trebalo prije svega da donesu koristi za građane"
118 pregleda 0 komentar(a)
Dejan Milovac, Foto: Boris Pejović
Dejan Milovac, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.02.2019. 01:27h

Iako je zadržala 64. mjesto od 180 zemalja u istraživanju Indeksa percepcije korupcije (CPI)  Transparency internationa (TI), Crna Gora je i dalje u grupi zemalja sa rezultatom ispod 50, što znači da nije postignut napredak kad je u pitanju borba protiv korupcije. 

Iz TI je saopšteno da je dvije trećine zemalja sa rezultatom ispod 50.

"U poređenju sa prethodnim godinama, činjenica da nema napretka ne čudi", saopštili su iz TI. 

Kad su u pitanju države sa Balkana, najbolje rangirane su Slovenija -34. mjesto, Hrvatska -57., dok je Srbija na 77., BIH i Albanija na 91, a Makedonija na 107. 

TI koristi skalu od 0 do 100, pri čemu su države sa nižim vrijednostima označene kao "koruptivne", a sa višim kao "čiste".

Prema ovogodišnjem istraživanju najmanje korupcije ima na Novom Zelandu, Danskoj, Finskoj, Norveškoj,...

Najkoruptivnije zemlje su Libija, Sudan, Jemen, Somalija,...

Direktor Istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora MANS-a Dejan Milovac smatra da ista pozicija Crn e Gore kao u prošlogodišnjem izvještaju govori u prilog tvrdnjama da borba protiv korupcije stagnira, odnosno da reforme ne donose očekivane rezultate.

"Kada je u pitanju borba protiv korucpije, status quo zapravo predstavlja nazadovanje jer i dalje kao društvo nemamo opipljivih rezultata reformi koje bi trebalo prije svega da donesu koristi za građane. Sasvim je jasno da je za ovakav rezultat zaslužan nedostatak kontinuirane borbe protiv korupcije, ali i percepcija da postojeće aktivnosti ne donose osjećaj zadovoljena pravde, odnosno funkcionisanja Crne Gore kao uređenog sistema sa jasno definisanom političkom voljnom za borbu protiv ove pojave", kazao je Milovac "Vijestima". 

Prema njegovim riječima, to je jasno i iz izvještaja o praćenju koji dolaze sa relevantnih međunarodinih adresa gdje se nedostatak političke volje i dalje spočitava kao ključna prepreka za održivu borbu protiv korupcije. 

"Sa druge strane, sve ono što aktuelni policijski aparat i pravosudni organi rade, dodatno je produbilo nepovjerenje građana u jednakost svih pred zakonom, pa samim tim i podgrijalo sumnje da je borba protiv korupcije fingirana i služi za politički obračun, prije nego za vraćanje pokradenih resursa građanima Crne Gore", zaključio je Milovac.