SVE BROJNIJA GRADILIŠTA

Tivat: Kreće gradnja ogromne zgrade na Seljanovu

I pored eksplozije gradnje, ova opština je lani od komunalija naplatila oko 1,8 od planiranih 2,9 miliona eura
8402 pregleda 2 komentar(a)
Lokacija na Seljanovu gdje će graditi ogromnu zgradu, Foto: Siništa Luković
Lokacija na Seljanovu gdje će graditi ogromnu zgradu, Foto: Siništa Luković

Da gradnja na području Tivta buja, osim pogleda na sve brojnija gradilišta stambeno-poslovnih objekata koji kao “pečurke poslije kiše“ niču u svim djelovima grada, pokazuju i podaci iz lokalne uprave.

Na području najmanje bokeljske opštine prošle je godine podnijet 301 zahtjev za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova (UTU), od kojih je do 31. decembra riješeno njih 282. Lani je riješen i 21 zahtjev za izdavanje UTU podnešen krajem 2018.

Osim ovih zahtjeva koji se odnose na izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih stalnih objekata, lani je podnijeto i još 6 zahtjeva za izdavanje UTU za privremene objekte.

Prošle godine riješavano je i 5 zahtjeva za izdavanje građevinskih dozvola koji su po do tada važećem Zakonu o planiranju prostora i izgradji objekata, podnesenih 2018. hodine, a od čega su završena 4 zahtjeva (3 su prihvaćena i dozvole izdate, a jedan odbijen).

Najveći broj zahtjeva za izdavanje UTU koji su tokom prošle godine podneseni Sekretarijatu za planiranje prostora i održivi razvoj odnosi se na izgradnju novih stambenih i stambeno-poslovnih objekata (116), odnosno rekonstrukciju takvih objekata (65). U mnogo manjoj mjeri traženi su UTU za gradnju novih poslovnih objekata (13) i infrastrukture (11), dok su podnešena 4 zahtjeva za izdavanje UTU za rekonstukciju postojećih poslovnih, odnosno 8 zahtjeva za rekonstrukciju postojećih objekata infrastrukture.

Tokom prošle godine doneseno je i 398 riješenja o legalizaciji ranije bespravno podignutih ili dograđivanih objekata. Obustavljeno je 12 postupaka za legalizaciju i donijeto ukupno još 215 riješenja o prekidu postupka legalizacije od čega najviše njih do donošenja Plana generalne regulacije Crne Gore (196) koji je tek u početnoj fazi izrade.

Što se tiče Ministarstva održivog razvoja i turizma koje, nakon usvajanja novog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata odborava ili ne tzv. prijave građenja koje su zamijenile nakadašnje klasične građevinske dozvole, lani je sa teritorije Tivta MORT dobio ukupno 54 zahtjeva za prijavu gradnje od čega je do kraja godine odobreno 13, a odbijeno 26, dok je 15 prijava još bilo u postupku.

Pored nekoliko većih stambenih objekata koji se trenutno grade u Donjoj Lastvi, na Seljanovu, u Kalimnaju, Vrijesu i u Krtolima, za par dana tek treba da počna izgradnja najvećeg takvog objekta jer na Seljanovu, na platou površine 5.740 kvadrata preko puta hotela „Tivat“, kreću pripremni radovi za izgradnju objekta mješovite namjene koji će imati bruto-građevinsku površinu od čak 13.332 kvadrata. Nova velika zgrada koja treba da bude završena do aprila 2022. imaće garaže u podzemnoj etaži, prizemlje i pet spratova, a njen zvanični investitor je tivatski biznismen Rado Arsić koji predstavlja konzorcijum suinvestora - vlasnika ove parcele, a među kojima je i Opština Tivat.

Prema podacima iz katastra, Opština Tivat je vlasnik preko polovine zemljišta na kojem se će se graditi ova nova velika stambeno-poslovna zgrada.

I pored eksplozije gradnje, Tivat lani ni izbliza nije ostvario planirani prihod od naplate naknade za uređivanje i izgradnju građevinskog zemljišta - komunalija. Od očekivanih ukupno 2,9 miliona eura, u budžet Opštine se do kraja 2019. od komunalija slilo ukupno tek 1.843.252 eura, ili samo 63,56 odsto planiranih prihoda po tom osnovu.

Preporučujemo za Vas