Koronavirus pogurao elektronsko plaćanje računa

Poština usluga E-post Montenegro omogućava plaćanje računa za električnu energiju, komunalne usluge (vodovod, čistoća), usluge operatera mobilne i fiksne telefonije, kao i provajdera kablovske televizije i interneta
18349 pregleda 8 komentar(a)
Podgoričani mogu platiti i vodu bez odlaska na šalter, Foto: Printscreen/Vodovod
Podgoričani mogu platiti i vodu bez odlaska na šalter, Foto: Printscreen/Vodovod

Ko ima otvoren račun u banci, a na računu dovoljno novca, u danima dok traju mjere protiv širenja virusa korona, račune za struju, vodu, kablovsku, internet… može da plati na više načina - preko sajta Pošte, otvaranjem trajnog naloga u banci, koristeći usluge e-bankarstva, plaćanjem putem mobilne aplikacije, ili, kao u slučaju podgoričkog “Vodovoda”, putem veb sajta tog gradskog preduzeća.

Poština usluga E-post Montenegro omogućava plaćanje računa za električnu energiju, komunalne usluge (vodovod, čistoća), usluge operatera mobilne i fiksne telefonije, kao i provajdera kablovske televizije i interneta.

Mogućnost plaćanja
Mogućnost plaćanja(Foto: Printscreen/Pošta)

Prednost takvog plaćanja je što Pošta omogućava da se završi sve na jednom mjestu, ali i naplaćuje provizuju za usluge - prema važećem cjenovniku.

Na internet stranici “Vodovoda” (www.vikpg.me) fizička i pravna lica mogu da provjere stanje i potom i direktno “Vodovodu” plate račun, koristeći jednostavnu formu u koju se unose šifra potrošača i iznos. Iz Čistoće Podgorica su “Vijestima” kazali da nisu imali zahtjeva korisnika da se omogući direktno plaćanje putem internet sajta tog komunalnog preduzeća.

“Korisnici usluga odvoza i deponovanja komunalnog otpada, imaju mogućnost online plaćanje putam e-bankinga i aktiviranjem trajnog naloga, što korisnici regulišu kod svojih poslovnih banaka”, kazali su.

Kompanije koje pružaju usluge mobilne telefonije omogućavaju direktna plaćanja - kroz aplikacije za pametne telefone. Takve aplikacije sadrže i druge servise kompanija, ali i dio gdje korisnik definiše sa kojeg računa plaća.

Iz Crnogorskog telekoma “Vijestima” su kazali da su od početka marta zabilježili rast od oko 20 odsto kada su u pitanju različite transakcije kroz aplikaciju, među kojima i plaćanje računa.

“Kroz Telekom ME aplikaciju mogu se plaćati računi za više brojeva, pa možete plaćati račune vama bliskih osoba, nakon što oni odobre da njihov broj uključite u aplikaciju”, kazao je Matija Otašević. Mtel takođe ima mobilnu aplikaciju, a omogućava i plaćanje računa preko veb sajta kroz servis Moj Mtel.

Iz Telenora savjetuju i aktiviranje usluge elektronskog bankarstva, koju nude sve sve poslovne banke u Crnoj Gori.

Takva vrsta usluge podrazumijeva da klijent, uz svakako otvoren račun u banci, od matične banke zatraži i aktivaciju servisa. Za korišćenje servisa neophodni su pristup internetu i računar, odnosno mobilni telefon, tablet…

Banke obično imaju kreirane mobilne aplikacije koje, kao u slučaju aplikacija mobilnih operatora, sadrže servise koje nudi konkretna banka, a u dijelu takvih rješenja moguće je obaviti različite novčane transakcije, pa i plaćanja računa.

Iz crnogorskih banaka “Vijestima” su kazali da su od sredine mjeseca, kada su zbog pojave virusa korona uslijedili i prvi pozivi da se bez prijeke potrebe ne izlazi, a da se sve što je moguće - završi online, zabilježili veće interesovanje za usluge koje to omogućavaju.

“Od 16. marta je znatno povećan broj zahtjeva za servisima za udaljeno plaćanje, putem mobilnog bankarstva mBanking i elektronskog NetBanking. Prodaja je na dnevnom nivou porasla i šest puta u odnosu na prethodni period. Svakako da su na ovo uticale mjere i preporuke o održavanju fizičke distance među ljudima, savjeti da se ostane kod kuće…”, rekao je “Vijestima” Bojan Burić, drektor Sektora direktnih kanala u Erste banci.

Pored većeg broja novih korisnika, iz banaka navode da ovih dana servise aktiviraju i klijenti koji imaju ugovorene usluge, ali ih iz nekog razloga dosad nisu koristili.

“Sada kada se građani savjetuju da borave u svojim domovima, značajno je povećano interesovanje za korišćenje mobilnog i elektronskog bankarstva. Klijenti koji su imali ranije ugovoreno mobilno i elektronsko bankarstvo, a nisu ga koristili, sada se javljaju za aktivaciju istog, dok se klijenti koji nisu imali ovu uslugu interesuju za njeno korišćenje”, kazali su “Vijestima” iz NLB banke, a isto iskustvo imaju i u Podgoričkoj banci.

Većina banaka privremeno je ukinula i nadoknade za neke elektronske servise, a o trajanju, uslovima i uopšte uslugama koje nude, savjetuju da se klijenti direktno informišu pozivom, putem veb sajta, društvenih mreža. Sve poslovne banke u Crnoj Gori prisutne su na internetu.

Lovćen banke, kako su kazali, za penzionere sa teritorije Podgorice radi i dostavu gotovine.

“Službenik Banke će donijeti i potrebnu dokumentaciju i izvršiti fizičku identifikaciju naručioca isplate uz sve mjere zaštite shodno preporukama Instituta za javno zdravlje. Servis će biti na raspolaganju od 8.00 do 16.00 časova, svim radnim danima i subotom, za vrijeme trajanja mjera zaštite građana od koronavirusa”.

EPCG nudi nekoliko načina bez odlaska na šalter

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) omogućava plaćanje računa bez odlaska na šalter na više načina, a svi su opisani na internet stranici te kompanije www.epcg.com, u dijelu “Kako platiti račun”.

Računi za utrošenu električnu energiju, pored ostalog, mogu da se plate i putem internet stranice Pošte CG (E-post Montenegro), putem mobilnih aplikacija banaka, ali se potrošačima sugeriše da se raspitaju o proviziji.

Račune za struju bez provizije mogu da plate i korisnici ProfitApp programa, kroz njihovu mobilnu aplikaciju.

Bonus video: