Dom starih Pljevlja: Zaposleni poštuju sve procedure i odluke

Direktorica Mersida Aljićević navodi da se u toj ustanovi radi prema instrukcijama Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja
934 pregleda 0 komentar(a)
Dom starih u Pljevljima
Dom starih u Pljevljima

U Domu starih u Pljevljima, u kojem se trenutno nalaze 54 korisnika, svi zaposleni su krajnje profesionalni i poštuju sve usvojene odluke i procedure i za sada imaju dovoljno zaštitne opreme, saopšteno je iz te ustanove.

Direktorica Mersida Aljićević navodi da se u toj ustanovi radi prema instrukcijama Instituta za javno zdravlje (IJZ) i Ministarstva zdravlja.

„Dio zaposlenih radi od kuće, a na odsustvo su upućeni roditelji djece mlađe od 11 godina, u skladu sa preporukama, kako bi se umanjila frekventnost zaposlenih kroz ustanovu. Posjete su zabranjene već mjesec, prethodno zbog pojave sezonskog gripa. Strogo je zabranjen pristup ustanovi trećim licima“, navodi se u saopštenju.

Iz Doma starih su kazali da se dezinfekcija objekta obavlja hlornim preparatima dva puta dnevno, a dezinfikuju se i dvorište, prilaz ustanovi kao i vozilo.

„U skladu sa procedurama ustanove određen je poseban ulaz na kojem su postavljene dezo-barijere, sredstva za dezinfekciju ruku, svlačionice za presvlačenje svih zaposlenih, toaleti za pranje ruku. Postavljene su i temperaturne liste za zaposlene koje se uredno vode prije ulaska na rad“, dodaje se u saopštenju.

Svi dobavljači i subjekti sa kojima Dom starih sardjuje su obavješteni da moraju poštovati preporuke IJZ i prilikom dostave robe nositi zaštitnu opremu.

Preuzeta roba se dezinfikuje prije skladištenja u magacine. Određene su prostorije za izolaciju sa strogim uputsvima za rad u skladu sa procedurama i preporukama za slučaj pojave virusa.

„Uspjeli smo obezbjediti određene količine potrebne zaštitne opreme u skladu sa trenutnim mogućnostima i za sada imamo dovoljno“, navodi se u saopštenju.

U Domu starih se trude da kod korisnika ne bude prisutan strah, s obzirom da se radi o rizičnoj kategoriji stanovništva.

„Prije pojave virusa u našoj državi imali smo predavanje epidemiološkinje Biljane Čarkilović korisnicima i zaposlenim u ustanovi kako bi ih upoznali o opasnosti i načinima zaštite, tako da su svi svjesni rizika“, navodi se u saopštenju.

Svi korisnici, kako se navodi, sarađuju i prate instrukcije osoblja. Kretanje korisnika je ograničeno na ustanovu što znači da su im odlukom zabranjeni izlasci.

”Održavamo kontakte s porodicama korisnika i uoznajemo ih o svim mjerama koje smo preduzeli, kao i zdravstvenom stanju korisnika. Sa korisnicima se po potrebi radi individualno jer po preporukama Ministarstva zdravlja nema grupnih aktivnosti i na taj način upotpunjujemo njihove dane”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: