Milovac: Na djelu besprizorni oportunizam Ministarstva javne uprave

Dodaje da Ministarstvo javne uprave već duže vrijeme "istrajava na lošim zakonskim rješenjima kojima se dodatno ograničava pristup informacijama, uprkos otporu kompletne zainteresovane javnosti, ali i veoma konkretnim kritika koje upućuje međunarodna zajednica"
5161 pregleda 1 komentar(a)
Dejan Milovac, Foto: Boris Pejović
Dejan Milovac, Foto: Boris Pejović

Direktor Istraživačkog centra MANS-a, Dejan Milovac rekao je da zabrinjava istrajnost Minstarstva javne uprave i ministarke Suzane Pribilović da, u momentu kada se Crna Gora zbog epidemije virusa korona suočava sa najvećom krizom u svojoj modernoj istoriji i kada je na samoj ivici vanrednog stanja, i dalje insisitira na održavanju javne rasprave i konsultacija o izmjenama Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

On je reagovao na jučerašnje saopštenje Ministarstva javne uprave.

"U trenutku kada su i sami predstavnici crnogorskih državnih institucija najavili da se očekuje vrhunac epidemije, jasno je da ne postoje ni elementarni uslovi da se o ovom važnom zakonu održi, ne kvalitetna, nego bilo kakva javna rasprava. Ono što sa druge prepoznajemo kao očiglednu namjeru resornog Ministarstva jeste pokušaj da se trenutno stanje u državi iskoristi kako bi se na najbrutalniji mogući način fingirao proces učešća građana u donošenju zakona koji definiše jednom od važnih građanskih prava", rekao je Milovac.

Dodaje da Ministarstvo javne uprave već duže vrijeme "istrajava na lošim zakonskim rješenjima kojima se dodatno ograničava pristup informacijama, uprkos otporu kompletne zainteresovane javnosti, ali i veoma konkretnim kritika koje upućuje međunarodna zajednica. "

"Pokušaj da se za takva rješenja upravo sada dobije fingirani legitimitet javnosti, predstavlja besprizorni oportunizam resornog ministarstva koji se kosi sa svim načelima dobre javne uprave. Umjesto da u vrijeme opšte opasnosti promoviše principe otvorenosti i odgovornosti, Ministarstvo javne uprave bez prestanka radi na stvaranju predpostavki da u narednom periodu građani Crne Gore imaju još manje informacija o radu Vlade i njenih tijela. U kriznoj situacij u kojoj se nalazi Crna Gora, možda i više nego ranije, potrebno je da javnost zna na koji način se upravlja državnim novcem, a državne institucije ostave minimum prostora za sumnje da se državni budžet zloupotrebljva. Dosadašnje iskustvo kada je u pitanju transparentnost potrošnje državnog budžeta je daleko od pozitivnog, a situacija smanjenje pažnje javnosti i ionako ograničenog pristupa informacijama koje su u posjedu države, svakako je plodno tlo za zloupotrebe i korupciju", rekao je Milovac.

Rekao je da je Vlada Crne Gore već najavila pomoć za privredu i građane i veoma je važno da taj proces bude maksimalno transparentan, bez favorizovanja pojedinaca i kompanija.

"Namjera Ministarstva javne uprave da na ovakav način uvede propis koji značajno ograničava pravo javnosti da zna, ne daje doprinos tome. Zbog toga još jednom zahtijevamo od Ministarstva javne uprave da javnu raspravu i konsultacije o ovom važnom zakonu odloži dok se ne steknu elementarni demokratski uslovi za njeno održavanje. Svaka druga odluka je doprinos nastavku prakse sakrivanja informacija od građana Crne Gore", zaključio je Milovac.

Bonus video: