Sve najbitnije - Crna Gora i koronavirus

Donosimo pregled najbitnijih informacija u vezi situacije sa koronavirusom u Crnoj Gori
10336 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Podgorice, Foto: Savo Prelević
Detalj iz Podgorice, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.04.2020. 22:46h

U Crnoj Gori su do sada umrle dvije osobe, a 144 su oboljele od koronavirusa.

Da se zaštiti zdravlje policije
Savjet je naglasio da je potrebna kontrola izloženosti riziku i policijski službenici trebaju biti snabdjeveni odgovarajućom ličnom zaštitnom opremom i dezinfekcionim sredstvima Četiri službenika Uprave policije su u karantinu, a 45 u samoizolaciji.
Vijesti.me | Sourcefabric
Najava Duška Markovića
Vlada je odlučila da se na zasposlene u zdravstvu ne primjenjuju već utvrđene mjere ograničenja Vlada će nagraditi zaposlene u zdravstvu do 15 odsto dodatka na zaradu, objavio je premijer Duško Marković. "Donijeli smo odluku da se zaposleni u zdravstvu koji su se nalazili u procesu rada od početka širenja #COVID19, nagrade dodatkom na zaradu do 15 odsto.
Vijesti.me | Sourcefabric
Vlada Crne Gore obezbijedila je određenu količinu zaštitne opreme za predstavnike medija, saopšteno je iz Ministarstva kulture.
Kako su naveli iz tog resora, zaštitna oprema obezbijeđena je za medijske radnike koji su zaposleni u televizijama, lokalnim javnim emiterima, štampanim medijima, a koji su svakodnevno izloženi terenskom radu.
“Vlada je, u skladu sa raspoloživim resursima, obezbijedila određenu količinu zaštitne opreme za predstavnike medija u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.
U trenutnoj epidemiološkoj situaciji, pored zdravstvenih radnika i policije, novinari, fotoreporteri i kamermani najizloženiji su infekciji.
"Građani su dužni da se pridržavaju mjera"
Zabrane izlaska iz objekta stanovanja na snazi su od ponedjeljka do petka u periodu od 19 časova do 5 časova narednog dana, kao i od subote od 13 časova do ponedjeljka u 5 časova Shodno mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, kojima su propisane zabrane izlaska iz objekta stanovanja, Opštinski tim za zaštitu i spašavanje će u narednom periodu pod posebnim okolnostima i uz potrebne potvrde građanima Herceg Novog izdavati potvrde o izlasku iz objekta stanovanja u periodu zabrane, saopšteno je iz Opštinskog tima za zaštitu i spasavanje.
Vijesti.me | Sourcefabric
Predlažu nove mjere za turizam.
Na tri benzinske stanice
Njih je policija zatekla na tri benzinske stanice kako konzumiraju kafu koju su prethodno kupili na automatima i na taj način se u grupama zadržavali na javnom prostoru Na tri lokacije u Nikšiću policija je uhapsila ukupno 10 ljudi zbog zabrana prisustva i zadržavanja više od dva lica zajedno na otvorenom javnom mjestu.
Vijesti.me | Sourcefabric

Stanovnicima sela Biokovac, u kojem je potvrđeno šest slučajeva koronavirusa, određena je opšta mjera izolacije.

Iz Centra bezbjednosti Bijelo Polje je saopšteno da se poliicjski službenici nalaze na ulazu u selo, te da u potpunosti sprovode mjere kojima kontrolišu ulaz i izlaz iz ovog sela, u koje jedino mogu ući sanitetska vozila.

Dvije patrole se nalaze na alternativnim putnim pravcima koji vode prema granici sa Srbijom, kako bi se spriječilo dalje širenje virusa Stanovnicima sela Biokovac, u kojem je potvrđeno šest slučajeva koronavirusa, određena je opšta mjera izolacije.
Vijesti.me | Sourcefabric
Regionalni centar za sjever države
Predsjednik se upoznao sa spremnošću i kapacitetima za prijem i liječenje pacijenata inficiranih koronavirusom Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, obišao je danas Opštu Bolnicu u Beranama gdje, koja je regionalni centar za sjever Crne Gore, kako bi se upoznao sa spremnošću i kapacitetima za prijem i liječenje pacijenata inficiranih koronavirusom.
Vijesti.me | Sourcefabric
U skladu sa mjerama, koje je donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) 30. marta, ribolov na kolašinskim vodama je zabranjen, obavijestili su iz Sportsko ribolovnog kluba (SRK) „Tara i Morača“.
Kako kaže predsjednik tog kluba Momir Živković, zabrana sportsko rekretaivnih aktivnosti na javnim površinama, podrazumijeva i zabranu sportskog rekerativnog ribolova.
Međutim, objašnjava on, istovremeno će se voditi računa o zaštiti ribljeg fonda, pa će ribočuvari biti maksimalno angažovani.
“Lovočuvarska služba na Tari i Morači i njihovih pritokama biće prisutna 24 sata. Svi lovočuvari , koji budu radili taj posao, imaju, uz službene legitimacije, i potrebne potvrde iz resornog ministarstva, pa će vode štiti od krivolova. Takođe, kontrolisaće i da li se krši mjera o zabrana sportsko rekreativnih aktivnosti na javnim površinama, koja podrazumijeva i sportski ribolov“- rekao je on.
Živković očekuje od kolašinskih ribolovaca da se savjesno i odgovorno ponašaju, te da poštuju mjere NKT.
Data saglasnost za privremeu prenamjenu
"Sportsko-rekreativni centar" Bar ustupa svoje kapacitete bez nadoknade i ističe da je, koliko je u mogućnosti, na usluzi u borbi za pomoć i zaštitu građana Bara i Crne Gore od prijetećeg koronavirusa. "Sportsko-rekreativni centar" Bar ustupa na raspolaganje svoj objekat - Sportsku dvoranu "Topolica" Kriznom medicinskom štabu za borbu protiv COOVID19 koji je nakon pregleda objekta od strane njihovog stručnog tima dao saglasnost za privremenu prenamjenu.
Vijesti.me | Sourcefabric

Crnogorska policija je zbog kršenja mjere zabrane izlaska iz objekta stanovanja od 19 do pet sati krivično procesuirala 31 osobu.

Kako je saopšteno iz policije, u Podgorici je procesuirano najviše osoba, njih devet Crnogorska policija je zbog kršenja mjere zabrane izlaska iz objekta stanovanja od 19 do pet sati krivično procesuirala 31 osobu. Kako je saopšteno iz policije, u Podgorici je procesuirano najviše osoba, njih devet.
Vijesti.me | Sourcefabric
Novozaraženi u Bijelom Polju povezani su sa prvim slučajevim koronavirusa u toj opštini.
Svi stanovnici sela u kojem je potvrđeno prisustvo virusa su stavljeni u kućnu izolaciju, kako bi se smanjila mogućnost širenja U Bijelom Polju registrovano je pet novih slučajeva zaraženih koronavirusom, čime se ukupan broj oboljelih povećao na šest, saopšteno je jutros iz Instituta za javno zdravlje.
Vijesti.me | Sourcefabric

Psiholog Miloš Bulatović, za Boje jutra je govorio o načinu očuvanja mentalnog zdravlja u periodu izolacije usljed koronavirusa.

" U osnovi svega što se trenutno dešava se nalazi strah, kako od gubitka kontrole i neizvjesnosti, tako i od mogućnosti obolijevanja od koronavirusa", kazao je psiholog Bulatović ažurirano Psiholog Miloš Bulatović, za Boje jutra je govorio o načinu očuvanja mentalnog zdravlja u periodu izolacije usljed koronavirusa.
Vijesti.me | Sourcefabric

Mogućnost stopiranja otplate kredita do tri mjeseca više su do sada koristili građani nego privreda, pokazuju podaci koje su “Vijesti” juče dobile od komercijalnih banaka.

Moratorijum na otplatu kredita, prema odluci Centralne banke (CBCG), primjenjuje se od 23. marta.

Iz gotovo svih banaka dostavili podatke o dosad prijavljenim za moratorijum Mogućnost stopiranja otplate kredita do tri mjeseca više su do sada koristili građani nego privreda, pokazuju podaci koje su "Vijesti" juče dobile od komercijalnih banaka. Moratorijum na otplatu kredita, prema odluci Centralne banke (CBCG), primjenjuje se od 23. marta.
Vijesti.me | Sourcefabric

Sudija Ustavnog suda Milorad Gogić tražio je da se zakaže sjednica ili kolegijum tog suda na kome bi se razgovaralo o ustavnosti mjera koje sprovodi Nacionalno koordinaciono tijelo, odnosno Ministarstvo zdravlja, saznaju “Vijesti”.

Sudija Gogić zatražio da se Ustavni sud izjasni o poštovanju Ustava i zakona, to su tražili i IA i HRA Sudija Ustavnog suda Milorad Gogić tražio je da se zakaže sjednica ili kolegijum tog suda na kome bi se razgovaralo o ustavnosti mjera koje sprovodi Nacionalno koordinaciono tijelo, odnosno Ministarstvo zdravlja, saznaju "Vijesti".
Vijesti.me | Sourcefabric
Novi podaci
Broj zaraženih od novog koronavirusa porastao na 140 ažurirano U Crnoj Gori je potvrđeno 17 novih slučajeva oboljelih od koronavirusa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje. Tako je broj oboljelih od koronavirusa u našoj državi porastao na 140. Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić je istakao da je za nama još jedan težak dan.
Vijesti.me | Sourcefabric
Moramo se oslanjati na iskustva drugih zemalja
„Iskustva drugih zemalja su pokazala da je stroga izolacija najbolja mjera u smanjenju širenja koronavirusa, važno je ostvariti što manje kontakata sa drugim osobama, redovno prati ruke i vršiti dezinfekciju svih površina", napominje doktor Inić. Nekadašnji direktor hirurgije na Intitutu za onkologiju i radiologiju Srbije, doktor Momčilo Inić, za Boje jutra je govorio o liječenju onkoloških pacijenata u periodu epidemije koronavirusa.
Vijesti.me | Sourcefabric
Goran Janković za Boje jutra.
„Posebni zadaci Službe za zaštitu i spasavanje ovih dana jesu i kontrola javnih površina i prisustva građana na njima, kao i kontrola poštovanja propisane distance, uz dekontaminaciju zdravstvenih ustanova, karantina i ostalih površina na kojima se građana kreću u većem broju", objašnjava Janković.
Vijesti.me | Sourcefabric
Kršenje naredbe
Policija je sinoć ova lica zatekla nakon 19 sati na javnoj prostoru, ven mjesta stanovanja uprkos zabrani izlaska do pet sati narednog dana Po nalogu dežurnog tužioca Osnovnog državnog tužilaštva u Pljevljima, Centar bezbjednosti u tom gradu podnijeće krivičnu prijavu protiv tri osobe zbog krivičnog djela nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.
Vijesti.me | Sourcefabric
Broj potvrđenih slučajeva porastao na 123
Do kraja sedmice imaćemo oko 130 respiratora. Sprema se i 600 dodatnih kreveta u privremenim bolnicama, kazao Ranko Lazović Na virus pozitivna 123 lica, najviše ih je Podgorici. Dva pacijenta priključena na respirator U karantinima juče ujutru bilo 1.096 osoba, na bolničkom liječenju 30
Vijesti.me | Sourcefabric
Ukoliko potraje epidemija i ne bude turističke sezone barem do sredine juna
Iako čelnici Opštine navode tvrde da je situacija zasad stabilna, ostaje pitanje da li je neracionalno zapošljavanje, bahatost u isplatama plata i naknada i ostalih privilegija došla na naplatu Ukoliko epidemija koronavirusa potraje, i ne bude turističke sezone barem do sredine juna, Opština Budva suočiće se sa ozbiljnim finanijskim problemima, pa je dalja štednja i novi set mjera po svoj prilici rješenje.
Vijesti.me | Sourcefabric
Od juče u Javnom servisu bez honoraraca
Šundić nije odgovarao na pozive "Vijesti", pa nijesmo dobili odgovor na pitanje koliko će honoraraca biti otpušteno Generalni direktor Radio televizije Crne Gore (RTCG) Božidar Šundić obavijestio je menadžment da od juče u Javnom servisu neće raditi honorarci. Šundić je u dopisu naveo da će honorarcima dati otkaz u skladu sa zaključcima Vlade i hitnim mjerama u vezi sa koronavirusom.
Vijesti.me | Sourcefabric
Kako će se kontrolisati mjera zabrane okupljanja u domovima
Policija bez naloga može ući da provjeri da li se u nekoj kući ili stanju krši mjera zabrane okupljanja, ali moraju biti adekvatno higijenski zaštićeni, jer bi u suprotnom građani mogli da ih prijave za nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.
Vijesti.me | Sourcefabric

Bonus video: